Kurti: Počinje era privikavanja Srbije na reciprocitet

Vranje - Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je nakon postizanja sporazuma o registarskim tablicama u Briselu počela "era privikavanja Srbije na reciprocitet".

On je rekao da je specijalna jedinica kosovske policije (ROSU) otišla 20. septembra na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak kako bi zaštitila te prelaze i policiju od blokada puteva i slobodnog kretanja.

„Pošto oni odlaze, naša specijalna jedinica ne mora ostati tamo i uvek ostaje spremna da ubuduće interveniše u bilo kojem od istih ili sličnih prilika. KFOR će tamo ostati oko dve nedelje kako bi se uverio da je sve bezbedno“, napisao je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

Haradinaj zahteva da se objavi integralni tekst sporazuma

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zatražio je od Vlade Kosova da objavi tekst sporazuma o registarskim tablicama, postignut danas u Briselu.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je „ako je istina da se vlada složila da se prema severu odnosi drugačije od ostatka Kosova, to je za nas potpuno neprihvatljivo i kažnjivo“.

Naglasio je da se ne može „uticati na unitarni karakter države“.

Lider ABK je izrazio ogorčenje zbog izjednačavanja Specijalne policije Kosova sa, kako je naveo, „kriminalnim grupama koje su blokirale puteve na severu“.

„Dogovor da KFOR preuzme kontrolu nad održavanjem reda na severu, kada je to isključiva nadležnost državnih agencija za sprovodjenje zakona i kada je misija KFOR -a vojna, predstavlja nazadovanje i ustupak Srbiji sa ozbiljnim posledicama po Kosovo“, smatra Haradinaj.

Zatražio je od premijera Aljbina Kurtija da objasni narodu „svaki detalj“ tog sporazuma i da „hitno podnese izveštaj“ Skupštini Kosova.

„Niko nema mandat da potpiše bilo koji sporazum koji bi mogao biti u suprotnosti sa suverenitetom zemlje“, istakao je Haradinaj.

Najnovije vesti