Krkobabić u Vranju i Trebešinju: Prioritet razvoj zadrugarstva

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je u utorak u Vranju da ministarstvo na čijem je čelu promoviše novi paket sredstava za pomoć zemljoradničkim zadrugama, te da je u okviru te podrške raspisan javni poziv za pomoć razvoju zadrugarstva čije je težište na planinskim i rubnim područjima Srbije.

On je dodao da odredbe Nacionalnog investicionog plana Srbije vrednog 3 milijarde evra predviđaju "pomoć za 80 lokalnih samouprava južno od Save i Dunava za uređenje vodovoda, kanalizacije i lokalnih puteva".

- Prioritet su nam zemljoradničke zadruge kojih je u Pčinjskom okrugu 57, a samo u Vranju 15 – naglasio je Krkobabić.

On je najavio da će uskoro početi realizacija programa rekonstrukcije zadružnih domova i domova kulture u seoskim područjima.

- Trenutno 73 odsto domova kulture u Srbiji nije u funkciji - konstatovao je i dodao da postoji Nacionalni investicioni plan u okviru koga je planirano 5 milijardi dinara za revitalizaciju 5.000 kilometara puteva.

On je naglasio da će Ministarstvo za brigu o selu dati "punu podršku Gradu Vranju kako bi se uspostavilo partnerstvo između gradskog i seoskog područja".

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković na prijemu za ministra u Gradskoj kući naglasio je da lokalna samouprava ima mnogobrojne aktivnosti usmerene ka unapređenju poljoprivredne proizvodnje i života na selu.

- U prethodne tri godine lokalna samouprava uložila je oko 93,5 miliona dinara za izgradnju 16,5 kilometara putne infrastrukture i 29 miliona dinara za pošljunčavanje 24 kilometra nekategorisanih puteva u seoskim sredinama.

Ulagali smo i u obnovu škola u selima i za te namene izdvojena su sredstva u visini od 13 miliona dinara.

Počeli smo i sa obnovom mesnih zajednica i zadružnih domova, jer nam je važno da se razvija i društveni i kulturni život na selu.

Nismo zaboravili zadružne domove i u okviru njihove revitalizacije krenuli smo u rekonstrukciju doma u selu Dubnica gde je uloženo 22 miliona dinara

Lokalna samouprava pripremila je potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju za buduće projekte za unapređenje infrastrukture u selima i u narednom periodu očekujemo njihovu realizaciju – naglasio je Milenković.

Krkobabić je kazao da je pomoć do sada dobilo pet zadruga u Srbiji u iznosu od 42 miliona dinara.

- Pčinjski okrug i okolina imaju ključan strateški i bezbednosni položaj.

Zbog toga je veoma važno ulagati u ovaj kraj, pre svega u razvoj infrastrukture u seoskim sredinama.

Potrebno je da ruralna područja imaju dobre pristupne puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, obnovljene domove kulture, kako bi ljudi ostali na selu - rekao je Krkobabić.

Ministar je potom obišao Zadružni dom u selu Trebešinje i susreo se sa meštanima tog sela.

Najnovije vesti