Kristofer Hil u Vranju: Veoma smo zainteresovani da pomognemo ovom regionu FOTO/VIDEO

Imam nameru da sa svoje strane učinim sve da se poboljša saradnja SAD i naše ambasade sa ovim regionom, rekao je u Vranju ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

"Dosta stvari o kojima sam razgovarao sa gradonačelnikom Vranja i njegovim saradnicima imam da ponesem kući kao domaći zadatak koji treba da obavim.

Amerika može da pomogne u tome da mladi ljudi ostanu u Vranju i regionu: mogao sam da zaključim da ima dosta pozitivnih stvari od infrastrukture, autoputa koji iz Beograda vodi dovde.

Svi mi želimo lepu budućnost za našu decu, moramo raditi na tome da se ekonomija ovde unapredi, da stvaramo nova radna mesta kako bi mladi ostali u blizini svojih roditelja.

Mi smo veoma zainteresovani za pomoć ovom regionu.

Ne želimo da ovo bude region u blizini granične linije koju je teško preći, već da to u okviru projekta Zapadni Balkan bude granica koja će ljude zbližavati, a ne deliti", kazao je Hil.

Hil je naznačio značaj istorije i tradicije Vranja.

"Zahvaljujem se gradonačelniku na srdačnoj dobrodošlici i sa time što me upoznao sa situacijom na terenu", kazao je Hil.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je u susretu sa Hilom da je sa američkim organizacijama USAID i Spirit of America realizovan značan broj projekata u prethodnom periodu.

Govoreći o saradnji lokalnih samouprava u Pčinjskom okrugu, gradonačelnik je rekao da je u toku realizacija projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom, vrednog 19 miliona evra.

"Regionalni i infrastrukturni projekti, to su ključni momenti koji će unaprediti kvalitet života svih građana", dodao je Milenković.

Ambasador Hil je još kazao rekao da uživao u poseti jugu Srbije, ističući da je političkim liderima u Preševu i Bujanovcu preneo jasnu poruku da "u ovom delu Srbije neće biti promena granica".

U tom smislu, Hil je istakao da Grad Vranje ima veliku odgovornost za čitav region jer je ekonomski i politički centar Okruga i ima značajnu ulogu u povezivanju lokalnih zajednica.

Ohridski sporazum - pozitivan efekat za ceo Balkan

Ohridski sporazum između Srbije i Kosova imaće pozitivan efekat ne samo na ovaj region, nego na ceo Balkan, kazao je Hil.

"Svakako ćemo se angažovati na zadatku da pomognemo raznim delovima Balkana da pronađu svoj put napred. U poslednjih nekoliko dana sam se svojski potrudio da se Ohridski sporazum tiče Kosova, a ne drugih delova Srbije. Taj sporazum prebacuje deo odgovornosti na sve nas da se potrudimo da ovaj region jača kroz ekonomski razvoj. Sve države Zapadnog Balkana moraju se potruditi da se, kroz međusobnu saradnju, približe Evropskoj uniji. Nadam se da će Ohridski sporazum ostati zabeležen kao tačka sa koje je krenula normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i da će to biti momenat od koga ćemo se baviti privrednim i ekonomskim pitanjima, više nego bilo kojim drugim", kazao je Hil.

Na inicijativu gradonačelnika Milenkovića, ambasador Kristofer Hil se posebno zainteresovao za predlog projekta izgradnje nove zgrade Amerikanskog doma u Vranju, koji će dobiti ime po svom osnivaču, Džonu Frontigamu.

Takođe, ambasador Hil se složio sa predlogom gradonačelnika da je neophodno obnoviti rad Američkog kutka u gradskoj Biblioteci.

Najnovije vesti