Krenula škola: Evo koje novine čekaju đake i nastavnike

U Vranju i Srbiji počela je nova školska godina, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković izjavila je da se nastavlja reforma čija je suština u izmenama nastavnog plana i programa.

Istakla je u izjavi za RTS da su neke od novina jednosmenska nastava u nekim školama, novi programi za drugi i šesti razred, digitalne učionice.

Svi učenici prvog razreda u Srbiji imaće digitalne nastavne sadržaje i učiće po novom nastavnom programu, navela je Nedeljkovićeva.

- Đaci prvaci uče po novom nastavnom planu i programu koji je uveden još prošle godine, ali to je ta reformisana genercija.

Ono što je važno za njih je to da će svi prvaci u Srbiji imati digitalne nastavne sadržaje - navela Nedeljkovićeva.

Kada je u pitanju drugi, peti i šesti razred to je takozvani projekat "Petsto povezanih škola", objasnila je Nedeljkovićeva i dodala da će i u njima svi učenici imati digitalne sadržaje.

- Učenici drugog i šestog razreda po prvi put uče potpuno nove sadržaje, dakle – sukcesivno uvodimo reformisane nastavne sadržaje - objasnila je pomoćnica ministra.

Dodala je da su u 500 škola ispunjeni uslovi za takvu nastavu.

- Prvi uslov je bio da se obezbedi internet, drugi je računarska oprema, a onda nastavni sadržaj.

U 500 škola u Srbiju apsolutno je sve ovo zadovoljeno i u tom smislu imaće savremenu nastavu u potpunosti - objasnila je.

Očekuje da će se ti uslovi ispuniti i u drugim školama u toku godine.

- Tako da očekujemo da naredne godine svih 1.270 škola bude zaprava kao ovih 500 - navela je Nedeljkovićeva.

Ona je poručila da se reforme sprovode "kako bi bili zadovoljniji nastavnici i učenici i roditelji".

PREOBLIKOVANJE MALE MATURE

Govoreći o maloj maturi navodi da se uveliko radi na preoblikovanju.

- U pitanju je kombinovani test koji sasvim sigurno neće izgledati kao do sada. Mi imamo dva predloga, a ministar još uvek nije izašao sa konačnim rešenjem. Sve to radimo u nadi da će deci biti lakše, da će biti tehnički lakše realizovati i da će završni ispit konačno svi doživeti kao državni ozbiljni zadatak koji smo u obavezi svi da sprovedemo dostojanstven način da olakšamo a nikako da otežamo đacima i roditeljima - poručuje pomoćnica ministra.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela je nova školska godina.

Više od 800.000 učenika vraća se u klupe.

U prvi razred polazi oko 70.000 đaka.

Komentari

Moj komentar na jednosmensku nastavu - katastrofa! A zasto, verovatno se pitate? Zato sto dolazim iz zemlje sa takvim sistemom obrazovanja. Samo gube vreme u skoli, jos vise se zaglupljuju deca, nad njima se vrsi celodnevna propaganda, otudjuju se od roditelja, postaju sve vise gojazni i imaju vise problema sa kicmom. Vannastavne aktivnosti nisu one koje roditelji ocekuju, vec je to cista propaganda. Nemam uvid u to sta moje dete uci, a uce na primer o svetskim humanitarnim organizacijama za koje svi mi dobro znamo za sta sluze. Skola je postala vrtic da bi roditelji postala i ostala jeftina radna snaga onima kojima treba. Po meni, mnoga zla su nas zadesila u nasim zivotima, ali je ovo jedno od najvecih i najpametnije bi bilo da se narod odmah pobuni. Ali, ne vredi, mozgovi su vec isprani, i niko ne zeli da cuje iskustvo onog cije je inteleigentno dete postalo glupo.

Najnovije vesti