Kreni Promeni: Teži prekršaji na biračkim mestima do 9 časova

Vranje - Posmatrači Kreni Promeni, od otvaranja biračkih mesta do 9 časova, zabeležili su teže nepravilnosti na biračkim mestima u Beogradu, Kraljevu, Loznici i Novom Sadu, saopšteno je iz ove organizacije.

"Na Novom Beogradu zabeležen je pritisak na birače i bugarski voz, koji predstavljaju teži oblik izbornih nepravilnosti.

Primećena je grupa muškaraca koja izlazi iz džipa i prilazi biračima sa papirima.

Nakon prijave incidenta odmah smo obavestili nadležne organe", saopšteno je iz Kreni Promeni.

Oni su na svojim društvenim mrežama objavili snimak sa Novog Beograda iz Ulice Mileva Marić Ajnštajn https://x.com/KPromeni/status/1736292018337243379?s=20

Pored toga, iz Kreni Promeni ističu da je zabeležen niz drugih izbornih nepravilnosti i da u brojnim slučajevima članovi biračkih odbora ne poštuju važne procedure kako bi se otpočelo glasanje.

"Nepravilnosti koje su zabeležili naši posmatrači su teške povrede izbornog procesa, na mnogim biračkim mestima započet je glasački dan bez ubacivanja kontrolnog lista u glasačku kutiju na biračkom mestu na Starom Gradu, mnoge kutije uopšte nisu zapečaćene (Stari Grad, Banjica, Kraljevo) i glasači na biračkim mestima su slikali glasačke listiće što je povreda tajnosti glasanja”, saopštili su iz Kreni Promeni.

Oni dodaju da su njihovi posmatrači ubeležili ove podatke prema zakonskim propisima.

"Kreni Promeni će tokom izbornog dana nastaviti da informiše javnost o neregularnostima koje uoče njihovi posmatrači.

Pored 233 akreditovana posmatrača, Kreni Promeni je organizovao obuku i prijavu 1.000 opozicionih kontolora.

Direktor za kampanje Kreni Promeni Savo Manojlović istakao je da poziva građane da izađu i iskoriste svoje građansko pravo, a da predstavnici opozicije moraju večeras izaći sa tačnim izbornim rezultatima.

Najnovije vesti