Komemorativni skup povodom Dana grada: Počast oslobodiocima FOTO/VIDEO

Komemorativni skup povodom obeležavanja 31. janaura, Dana grada, održan je u utorak na platou kod Spomenika Čika Mita, podignutog u čast oslobodilaca Vranja od Turaka 1878. godine,

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da Čika Mita svedoči "o rešenosti jednog naroda da se opet vrati pod okrilje srpske države, gde je istorijski i pripadao".

"Čika Mita svedoči i o nemerljivom doprinosu žitelja vranjskog kraja u oslobađanju svojih vekovnih ognjišta.

Delom u okviru jedinica Dobrovoljačkog korpusa, a delom i kroz brojne ustaničke akcije i pokrete koji su uticali na moral turske vojske.

Žrtve naših predaka nas podsećaju i opominju, da se odbrana slobode, po pravilu plaća krvlju.

Temelji naše slobode jači su nego ikad.

Međutim, u osetljivom istorijskom trenutku u kome se nalazimo, iskustvo nas uči da je potrebno dovoljno državničke mudrosti da sačuvamo fundament našeg identiteta", kazao je Milenković.

Kraj spomenika oslobodiocima Vranja, vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanik Dragasn Nikolić, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, zamenik predsednika gradske opštine Vranjska Banja Marko Nikolić, zamenik načelnika Policijske uprave Nenad Marković sa saradnicima.

Kao i predstavnici BIA, delegacije gradova Velenje, Trebinje, istočno Novo Sarajevo, Kragujevac, te predstavnici SUBNOR Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. i delegacija srednjoškolaca Vranja.

Parastos poginulim ratnicima služio je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

U prigodnom programu učestvovali su Mešoviti gradski hor uz pratnju orkestra Muzičke škole Stevan Mokranjac i glumac vranjskog teatra Marko Petričević.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...