Komemoracija Sretenu Nešiću: Ostaće uspomena na savršenog advokata

Sreten Nešić (1936-2018) bio je doajen vranjske advokature, a sa iskustvom dužim od pola veka izuzetno je doprineo usavršavanju vranjske advokatskog posla i pravosuđa sveukupno", izjavio je na komemoraciji povodom Nešićeve smrti predsednik Zajednice advokata u Vranju Stojan Ilić.

- Nešić je bio uzor i primer svim mladim kolegama.

Ohrabrivao je početnike da krenu u advokaturu, otklanjao sve strahove, mirio zavađene i spajao razdvojene.

Niko u pravosuđu se nikad nije požalio da mu je od Sretena upućena ijedna loša reč - rekao je advokat Ilić.

On je kazao da su telegrame saučešća povodom Nešićeve smrti poslali Advokatska komora Srbije, Advokatska komora Niša i kolege iz advokatskih zajednica širom Srbije.

Zamenica predsednika Advokatske komore u Nišu Brankica Orlović, evocirajući uspomene na Nešića, rekla je kako smatra da je on po svim svojim kvalitetima dostigao domete "savršenog advokata".

- Nešić je bio uzor, pokazivao kako advokat treba da se ponaša prema ljudima iz pravosuđa, kolegama, prema komori advokata, prema svima sa kojima je dolazio u kontakt.

Prošle godine obeležio je šezdeset godina u advokatskom poslu i hvala mu na svemu što je podario srpskoj advokaturi.

Na poslednjoj skupštini Advokatske komore Niša, kao delagat skupštine, sa velikim ponosom govorio mi je o svojim sinovima i unucima koji ga, evo, nasleđuju u advokaturi, saopštavajući da mu je jedna od najvećih želja da dočeka i praunuke - rekla je Orlovićeva.

Oliver Injac, advokat i član redakcija časopisa "Branič" Advokatske komore Srbije, podsetio je da je Nešić u imenik advokata komore upisan u septembru 1967. godine.

- Radio je na predmetima iz svih oblasti prava.

Od Advokatske komore u Nišu dobio je 1980. i 1997. godine povelje za dugogodišnji stručan i savestan rad u advokaturi, a 1989. plaketu Advokatske komore Srbije za doprinos razvoju advokature - kazao je Injac.

Predsednica Višeg suda u Vranju Dragana Ilić-Marković kazala je da je Nešić bio dostojanstveni gospodin i odani roditelj svojih sinova i deda svojih unuka, mladih i perspektivnih advokata.

- Naš kolega je bio istaknut visokim integritetom, profesionalnom etikom i pouzdanošću u radu.

Krasio ga je smisao za vedri humor i sarkazam.

Prema sudijama je iskazivao veliko poštovanje, bilo je zadovoljstvo voditi postupak u kome je na drugoj strani advokat Sreten Nešić.

Vladao je svojom profesijom, izazivajući divljenje svih u pravosuđu.

Negovaćemo uspomenu na njega kao čoveka velikog srca i vedrog osmeha - rekla je Ilić-Marković.

Sahrana će se obaviti u sredu u 13 časova na Šapranačkom groblju.

Doajen vranjske advokature Sreten Nešić rođen je 1936. godine u selu Gumerište, gde je završio osnovnu školu, dok je Gimnaziju pohađao u Vranju.

Na Pravnom fakultetu u Skoplju diplomirao 1960. godine.

Bio je najpre pripravnik u Okružnom javnom tužilaštvu u Ohridu.

Od 1961 - 1965. godine obavljao je dužnost sudije u Opštinskom sudu u Surdulici, a od 1965-1967. godine bio je sudija u Opštinskom sudu u Vranju.

Pravosudni ispit položio je u Beogradu 1963. godine.

Do kraja života bio je neprekidno advokat.

U jednom mandatu bio je poslanik opozicionog DEPOS-a u Saveznoj skupštini SRJ od 1992 do 1996. godine. Bio je aktivan kao političar u Srpskom pokretu obnove.

Bio je, takođe, predsednik Zajednice advokata u Vranju i participirao u više navrata u organima Advokatske komore u Nišu, gde je jedno vreme bio član Upravnog odbora i delegat u Skupštini komore.

Iza sebe je ostavio dva sina, Miroslava i Slobodana, obojica su advokati, kao i unuka Stefana i unuku Jovanu, koji se takođe bave advokaturom nastavljajući porodičnu tradiciju.

Preminuo je u Nišu, u ponedeljak 16. jula, posle duže bolesti, u 82-oj godini života.

Najnovije vesti