Komemoracija: Sa Miljanom je otišao jedan deo svih nas (FOTO, VIDEO)

Ne moram da pominjem Miljanine i uspehe njenih đaka na takmičenjima da bih joj rekla: "Profesorka odličan pet".

Bila je od onih predavača koji brinu o svojoj deci i pažljivo zadaju osetljive teme.

Kada je trebalo zadati temu o majci, govorila je đacima da pišu o najdražoj ženskoj osobi, o sestri, baki ili mami.

"Šta ako je neko ostao bez majke", brinula je.

Žao mi je što će za Miljaninog sina Vukašina tema o majci biti osetljiva i bolna - rekla je na komemoraciji u OŠ Branko Radičević Miljanina koleginica, profesorka književnosti u OŠ Bora Stanković u Tibuždu Maja Tomić.

Ona je podsetila da je Miljanu u Vranje "dovela ljubav, njen Marko".

- Miljanu sam upoznala pre sedam godina, na razgovoru za posao.

Čestitale smo ispred škole jedan drugoj i zagrlile se.

Bilo je to prijateljstvo na prvi pogled.

Vi koji ste radili sa njom znate da je bila profesionalac u poslu, vredna i odgovorna - kazala je Tomićeva.

Miljanin kolega Ninoslav Jordanov kazao je da "kad odlazi neko drag ne boli samo njegova smrt, već i život koji je mogao još da traje, a ugasio se".

Miljana Ristić Stanković preminula je u Londonu gde je poslednjih meseci bila na lečenju.

Miljana se dugo borila sa opakom bolešću, akutnom mijeloblastnom leukemijom, koja joj je dijagnostifikovana pre oko dve godine, ali je bolest na kraju prevladala.

U protekle dve godine za nju su u Vranju i širom Srbije organizovane brojne humanitarne akcije, a Miljana je bila primer hrabre i istrajne borbe protiv opake bolesti.

Za očuvanje njenog života urađeno je sve što je u moćima ljudi, ali to nije bilo dovoljno.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj Miljaninih prijatelja i kolega, kao i delegacija Grada Vranja predvođena gradskom većnicom za obrazovanje Zoricom Jović.

Za vreme trajanja komemoracije na video bimu su prikazivane fotografije koje su ilustrovale kratak, ali sadržajan i plodonosan Miljanin život.

Iza nje su ostali suprug Marko i dvogodišnji sin Vukašin.

MILJANA I RŠUMOVIĆ

MIljana Ristić Stanković rođena je 24. jula 1986. godine u Jagodini, gde je odrasla i završila osnovnu i srednju školu. Zvanje profesora srpskog jezika i književnosti stekla je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a potom su je ljubav i životni poziv doveli u Vranje. U Vranju je za kratko vreme stekla širok krug prijatelja i postala stalan član kolektiva OŠ Branko Radičević.

- Svojim osmehom plenila je sve oko sebe i očaravala one koji je prvi put sreću. A onda je, pored šarma, počela da pokazuje i veliki profesionalizam. Vredna i ambiciozna Miljana je nizala uspehe, ostvarivši se kao deo velike manifestacije Književna kolonija, u okviru koje je organizovala dugo prepričavano književno veče sa najvećim dečjim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem. Radila je kao lektor i recenzent, a naročito je bila ponosna na monografiju "Kulturno umetničko društvo Sevdah", gde se pojavila kao autor - rekla je na komemoraciji profesorka Jelena Milošević Jovančev.

Najnovije vesti