Komandant Četvrte brigade Novica Petrović unapređen u čin brigadnog generala

Pukovnik Novica Petrović, komandant Četvrte brigade Kopnene Vojske sa sedištem u Vranju, u sredu je unapređen u čin brigadnog generala.

Ukaz o unapređenju koji je doneo predsednik republike Aleksandar Vučić uručio mu je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Petrović je u profesionalnoj vojnoj službi od 20. jula 1991. godine.

U čin artiljerijskog pukovnika vanredno je unapređen 16. novembra 2013. godine.

Završio je Vojnu akademiju 1991. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2002. godine, Generalštabno usavršavanje 2012. godine i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2019. godine.

Bio je na dužnostima komandanta Mešovite artiljerijske brigade i zamenika komandanta Mešovite artiljerijske brigade.

Na čelo Četvrte brigade KoV došao je u avgustu 2020. godine, zamenivši brigadnog generala Slobodana Stopu koji je tada penzionisan.

DETALJNIJA BIOGRAFIJA

Pukovnik Novica Petrović rođen je 4. februara 1968. u Kuršumliji. Visoke studije bezbednosti i odbrane završio je 2019, pre toga generalštabno usavršavanje 2012, komandno-štabno usavršavanje 2002, Vojnu akademiju kopnene vojske, smer artiljerija 1991. godine. Pre akademije diplomirao je na Srednjoj mašinskoj školi 1987. Pre stupanja na dužnost komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske bio je komandant Mešovite artiljerijske brigade i zamenik komandanta te brigade, načelnik Odseka za upravljanje obukom, referent za obuku u Odseku za upravljanje obukom, referent u Odseku za razvoj, referent za obuku u Odseku za razvoj, komandant diviziona 203. mešovite artiljerijske brigade, zamenik komandanta diviziona itd. U čin pukovnika unapređen je 2013. godine. Ima vojnu spomen-medalju za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ dobijenu 2018. godine i brojna druga vojna priznanja i medalje.

Ukazima predsednika u sredu su još u čin general-potpukovnika unapređeni zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petar Cvetković i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković.

Osim Petrovića u čin brigadnog generala unapređen je i komandant 63. padobranske brigade Nenad Zonić.

Brigadni general Željko Petrović postavljen je na dužnost komandanta Komande za obuku, brigadni general Petar Latković na dužnost načelnika Uprave za obuku i doktrinu, dok je pukovnik Saša Petrović postavljen na dužnost komandanta Centralne logističke baze Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije.

Najnovije vesti