Koha: Ameriku zanima samo jedno rešenje za KiM i to 2019.

Administracija SAD ne podržava neko određeno rešenje kao rezultat dijaloga Kosova i Srbije, izjavio je za Koha ditore neimenovani visoki američki zvaničnik.

Pod uslovom da mu se ne pominje ni ime, niti položaj koji ima u američkoj administraciji, taj visoki zvaničnik je rekao da Vašington podržava mogućnost da dve strane dođu do sporazuma, koji će obezbediti međusobno priznanje, i u slučaju da taj sporazum predviđa korekciju granice ili razmenu teritorija.

Prema njemu, to je pitanje koje se tiče srpske i kosovske strane i to treba da bude deo šireg sporazuma, koji se bavi i mnogim drugim pitanjima.

On je kazao da SAD treba još jednom da sagledaju sporazum kako bi se osiguralo da nije u suprotnosti sa vrednostima i interesom SAD, što znači da za SAD nije prihvatljiv bilo koji sporazum.

Što se tiče vremena postizanja sporazuma američka administracija nema neki određeni rok, ali smatra da je 2019. godina istorijska za sporazum između Kosova i Srbije.

Prema američkom zvaničniku, proleće nije rok niti je značajno ako se sporazum postigne u aprilu, septembru ili decembru.

On je rekao da je opšte osećanje u Vašingtonu da 2019. godina predstavlja mogućnost postizanja istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije.

Američka administracija smatra da bi sporazum sa Srbijom Kosovu otvorio put učlanjenja u UN i EU, iako to takođe zavisi i od drugih stranih faktora, rekao je neimenovani američki zvaničnik

Najnovije vesti