Kod večite slavine: Odigrana prva takmičarska predstava na BPD

Prve večeri takmičarskog programa 43. Borinih pozorišnih dana, u Pozorištu Bora Stanković u Vranju izvedena je predstava Kod večite slavine, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

Reč je o ostvarenju koje je režirala Sonja Petrović, po delu Momčila Nastasijevića (dramaturškinja je Mina Petrić).

Vranjska publika sa dosta pažnje propratila je ovaj veoma složen tekst, koji govori o praroditeljskom grehu i posledicama postupaka naših predaka.

Predstava je od publike dobila ocenu 4,41.

Ova drama odslikava jedan zločin koji prouzrokuje sledeći i tako dalje u uzročno-posledičnoj vezi uočavamo model stradanja koji ne može da se prekine, koji traje dan danas, po principu „greh za grehom se valja“.

Zato i ne čudi da su mnogi Vranjanci u nedelju uveče u sali u ovom ostvarenju uočili neke od motiva iz radnje Nečiste krvi Bore Stankovića.

Kao i da ima mnogo sličnosti u vezi sa temom predstave, sa čime su se glumci gostujućeg ansambla saglasili u izjavama nakon predstave, rekavši da su tokom rada na pripremi komada često to i sami konstatovali.

Glumica Mia Simonović ukazala je posle predstave da na početku na platnu stoje ispisane Nastasijevićeve reči: „Klica mog stradanja začela se pre nego ja u utrobi moje majke“.

„Tako da, zapravo, već nakon te rečenice publika može da nasluti šta će gledati.

Ono u čemu je bila „kvaka“ za nas jeste to pravdanje motiva nekih likova koji se na kraju tek pravdaju.

To je bilo teško igrati, jer ti u startu uđeš sa sto posto, a publika tek kasnije, odmotavanjem priče, shvata – aha, pa ona je ovakva zbog toga i toga, njoj se desilo to i to – i u tom smislu je za nas rad na ovoj predstavi bio izazovan“, navela je Simonović.

Takmičarski deo festivala nastaviće se u ponedeljak od 20 sati, kada će ansambl Novosadskog pozorišta Ujvideki sinhaz izvesti predstavu Ričard Treći, koju je po delu Viljema Šekspira režirao Dejan Projkovski.

Komentari

A direktora Beogradskog dramskog pozorišta, popularno nazvanog BDP, nema na Borinim danima? Ko je ljutko Jug Radivojević ili Malinac? I zašto nema predstava beogradskog BDP-a na Borinim danima? Čija je to prćija vranjsko pozorište?

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...