Književna kolonija: Presek književnosti sa Branislavom Jankovićem FOTO/VIDEO

Treće večeri gost Književne kolonije u Vranju bio je književnik Branislav Janković, Nišlija poznati i kao novinar, urednik i voditelj.

Janković je opred Vranjancima ponajviše govorio o svom najnovijem romanu "Gvozdeni oblaci", istorijskom trileru Ju kome pisac vodi čitaoce u harem Zekerija-paše, jednog od zapovednika Niša, a zaplet počinje ubistvima žena.

- Pošto ne može da sam pronađe ubicu, paša traži pomoć od Uzun-age, svog najvećeg neprijatelja, da pronađe i dovede raspopa Jevrema Utvića, razvratnika i bivšeg ubicu, pripadnika Obrenovićeve tajne policije - rekao je Janković.

Ovaj roman donosi nove hronike Jevrema Utvića, koji je glavni junak i u Jankovićevom romanu "Vetrovi zla".

Janković je objavio romane O vukovima i senkama (2011), Suze Svetog Nikole (2013) i Vetrovi zla (2015), kao i zbirku priča Bezimeni (2014) i ljubavnu dramu Peta žica (2015) i Gvozdeni oblaci (2019).

Svoje radove objavljivao je u periodičnim izdanjima i časopisima Gradina, Tok, Treš, Bibliozona, Koraci i sl.

Član je Srpskog književnog društva i dobitnik nagrade Miroslav Dereta.

Četvrtog dana kolonije, u ponedeljak u 19 sati na istom mestu, biće održano književno veče sa književnikom za decu i aforističarem Bojanom Ljubenovićem, u večernjim satima u Svečanoj sali Gimnazije.

Bojan Ljubenović će istog dana u prepodnevnim satima održati interaktivnu radionicu sa učenicima starijih razreda osnovnih škola, u Maloj sali Galerije Narodnog univeriteta.

Na ovogodišnjoj Književnoj koloniji učestvovaće i Zoran Bognar, književnik, književni kritičar i antologičar, koji će književno veče održati u utorak 10. decembra u 19 sati u Svečanoj sali Gimnazije.

Poslednjeg dana Kolonije, u sredu 11. decembra, Zoran Bognar održaće interaktivnu radionicu od 10 do 12 sati sa učenicima srednjih škola u Maloj sali Galerije Narodnog univerziteta.

Organizator manifestacije Književna kolonija je Narodni univerzitet u Vranju, a pokrovitelj grad Vranje.

PROFIL

Branislav Jankvoić rođen je 1. februara 1969. godine u Nišu. Kao novinar, urednik i voditelj radio je dvadeset godina u dopisništvu RTS u Nišu i televizijskim kućama NTV i Bela ami. Svoje radove objavljivao je u periodičnim izdanjima i časopisima Gradina, Tok, Treš, Bibliozona, Koraci, Politika, Sizif, Ona, Moj mikro, Emitor, Istok, Novaja literatura. Član je Srpskog književnog društva.

Najnovije vesti