Kinez iz Crvenog krsta šokiran koliko građana Milana šeta i ne nosi maske

Šef kineske delegacije Crvenog krsta u Italiji, koja je došla da pomogne u savladavanju krize zbog koronavirusa, rekao je da se Italijani ne drže dovoljno mera izolacije i upozorio da je jedini način da se zaustavi širenje virusa "zatvaranje celokupne ekonomske aktivnosti".

Sun Šuopeng, izvršni direktor Društva Crvenog krsta Kine, rekao je da je bio šokiran da vidi toliko građana Milana kako šetaju gradom, koriste javni saobraćaj, večeraju u hotelima i ne nose zaštitne maske.

Sun je upozorio da je Vuhan, epicentar pandemije, imao vrhunac broja zaraženih tek mesec dana posle strogo sprovedene izolacije.

On je ovo izjavio istog dana kada je Vuhan prvi put prijavio da nema novozaraženih.

Blumberg: Više od 99 preminulih Italijana već imalo neku bolest

Više od 99 odsto Italijana preminulih od zaraze koronavirusom imalo je već neku drugu ili više ozbiljnih bolesti, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na istraživanje Instituta javnog zdravlja u Rimu. Prema tim podacima, do 17. marta samo 0,8 odsto preminulih od koronavirusa nije bolovalo od neke bolesti. Pokazalo se da je 25,1 odsto već imalo jednu ozbiljnu bolest, 25,6 odsto je imalo dve bolesti, a skoro svaka druga umrla osoba (48,5 odsto) već je imala tri ili više bolesti pre nego što su dobile virus. Prethodno je saopšteno da je prosečna starost umrlih od koronavirusa u Italiji 80 godina. Do 17. marta umrlo je 17 ljudi mlađih od 50 godina. Sve te žrtve bili su muškarci sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Pošto je broj umrlih Italijana prešao 2.500, sa 150-odstotnim rastom prošle nedelje, italijanska državna zdravstvena organizacija proučila je podatke o umrlima kako bi došla do novih saznanja potrebnih u suzbijanju bolesti. Više od 75 odsto umrlih imalo je visok pritisak, 35 odsto imalo je dijabetes, a trećina je bolovala od neke srčane bolesti.

Najnovije vesti