Kilogram i po zlata zaplenjen na Preševu

Vranje - Pokušaj krijumčarenja više od 1,5 kilograma zlata ispod patosnice jednog automobila sprečili su carinici u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Preševo, saopšteno je iz Uprave carina.

"Zlato je otkriveno kada je na izlaz iz Srbije pristigao audi A6 albanskih registarskih oznaka.

Njime su ka Albaniji putovala dvojica albanskih državljana koji su negirali da imaju bilo šta da prijave za carinsku kontrolu, ali je detaljni pregled ovog automobila demantovao je njihove tvrdnje.

Carinici i policajci su tokom kontrole vozila, ispod patosnice zatekli pregršt zlata upakovanog u dva paketića.

Ispod patosnice su pronašli 6 zlatnih pločica sa oznakama za zlato visoke čistoće (Au 999,9%) teških čak 1.132 grama i još 6 pločica mešavine zlata i raznih metala Lega Ottone ukupne težine 332 grama", navode iz Uprave carina.

Pored navedenih pločica, ispod patosnice se našla i zlatna narukvica od 62 grama, dva dukata ukupne težine 12 grama, 17 grama lomljenog zlata i jedna minđuša od 5 grama.

Time je ukupna težina otkrivenog zlata i mešavine zlata i raznih metala dostigla težinu od 1.560 grama, a vrednost skrivenog tovara procenjena je na iznos od gotovo 65.000 evra odnosno nepunih 7,7 miliona dinara.

"Kako vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz krijumčarene robe, privremeno je zadržan i audi A6 olroud vredan 22.000 evra.

Protiv vozača koji je otkriven u krijumčarenju biće pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom u Preševu koji će doneti konačnu odluku o sudbini robe i vozila zaplenjenih u ovom prekršaju čija ukupna vrednost iznosi gotovo 87.000 evra tj. odgovara protivvrednosti od preko 10 miliona dinara", navodi se u saopštenju iz Uprave carina.

Najnovije vesti