Kidnapovanje vlasnika benzinske pumpe Nebi Nuhiuа (23)

Najvažniji datumi srpsko-albanskih odnosa u periodu posle Slobodana Miloševića su 20. i 31. maj 2001. godine. Najpre je ovog prvog datuma pre dvadeset godina stavljena tačka na oružani sukob, koji je na jugu Srbije trajao nešto više od šest meseci, a potom je 31. maja država uspostavila suverenitet nad delom svoje teritorije koju su za to vreme pod kontrolom držali naoružani Albanci. Ova dva datuma od pre dvadeset godina otvorila su novu stranicu savremene istorije srpsko-albanskih odnosa i trajno obeležili međusobni položaj Srba i Albanaca, ne samo na jugu Srbije. Novinar iz Vranja Radoman Irić, koji se prirodom i karakterom srpsko albanskih odnosa bavi trideset pet godina, upustio se u rizik da nam slikom i rečju, kroz feljton koji objavljivljujemo svakog dana, predoči ključne događaje i ličnosti koje su obeležile srpsko-albansku društvenu scenu od sredine sedamdesetih godina prošlog veka, s akcentom na oružani sukob 2000/2001 godine.

Piše: Radoman Irić

Vranje - U sredu 2. februara 2000. godine u Preševu je iz svoje kuće izveden, a potom kidnapovan Nebi Neza Nuhiu, vlasnik benzinske pumpe Neza petrol.

Njegova ćerka Flora (1977) je sutradan novinarima rekla da su otmicu „izvela četiri korpulentna mladića stara između 20 i 30 godina", koji su na pumpu stigli oko 14 časova belim "mercedesom" vranjskih registracija i "audijem" oker boje, kada Nuhiju nije bio kod kuće.

Tu su ga čekali dok se on nije pojavio.

Pola sata po odvođenju otmičari su telefonom za njegovo oslobađanje tražili 110.000 maraka.

U protivnom rekli su da će ge ubiti.

Dva sata kasnije dozvolili su da se telefonom javi porodici.

Iste večeri porodica je uspela da obezbedi 70.000 maraka i da ih preda otmičarima negde „ispred Vladičinog Hana“, ali Nuhiju nije oslobođen.

Od tada mu se gubi svaki trag.

Fondu za humanitarno pravo ćerka Flora je kasnije pojasnila detalje otmice.

„ …Oni su od oca tražili gume za kola. Kada im je on pokazao, upitali su ga da li ima samo te koje su izložene, a kada je on rekao da ih ima još u podrumu, oni su zatržili da ih pogledaju. Jedan od četvorice je ostao ispred vrata, a ostala trojica su sa mojim ocem sišli u podrum. Posle nekoliko minuta oni su se vratili i sa mojim ocem krenuli ka kolima. Moj otac je ćutao, a kada je seo u kola, jednu nogu je ostavio napolju, ne dozvolivši da se zatvore vrata. Jedan od otmičara je viknuo: ’Idemo do SUP-a u Bujanovcu, vratićemo ga’. Na ove reči je moj otac ćutke odmahnuo glavom. Oba vozila su otišla u pravcu Bujanovca. To je bio poslednji put da smo ga videli.“

Dva dana kasnije, u večernjim satima, porodicu Nuhiu su posetili inspektori SUP-a Vranje Voja i Vujica N. i uveravali je da će slučaj biti rešen za nekoliko dana.

Tvrdili su da su oni jedini koji mogu da pomognu i tražili da se povodom otmice ne kontaktira ni sa kim drugim.

Svaki put kada bi im se neko iz porodice Nuhiu javio, pomenuti inspektori su odgovarali da je potrebno da se strpe još neko vreme.

Nedelju dana kasnije otmičari su se javili poslednji put i tražili dodatnih 100.000 nemačkih maraka (oko 50 hiljada evra).

Kada je porodica tražila da čuje Nebija, otmičar je rekao da to nije moguće jer se on nalazi u Crnoj Gori.

Porodica je potom uz pomoć advokata imala više ličnih i telefonskih kontakata sa Koordinacionim telom za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, kao i sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Vranju.

Od „inspektora iz Vranja Voje i Vujice dobili su brojna uveravanja i obećanja da će slučaj biti brzo rešen“.

Međutim, 19. februara naredne godine iz MUP-a Srbije upućeno je pismo u kome se kaže da su „pripadnici policije protiv NN izvršioca krivičnog dela otmice" podneli krivičnu prijavu koja je dostavljena Okružnom javnom tužilaštvu u Vranju“.

Jedan od inspektora SUP-a Vranje, koji je dolazio kod porodice Nuhiu, Vojislav Stanković, uhapšen je u aprilu 2001. godine i određen mu je pritvor od 30 dana zbog osnovane sumnje da je zlouporebio položaj „tako što je u više navrata protivpravno prisvojio novac u dosad utvrđenom iznosu većem od 1,7 miliona dinara, a na štetu Nuhiua"...

Načelnik SUP-a u Vranju Novica Zdravković rekao je tada da "u toku naredne nedelje treba očekivati nove smene i hapšenja u policiji u Vranju".

Prema saznanjima Odbora za ljudska prava iz Bujanovca, Stanković je pušten iz pritvora, a postupak nije pokrenut.

Tako, slučaj otmice Nebi Nuhiua nije rešen do danas.


Nastaviće se...

Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontaktiranja redakcije i odobrenja autora feljtona.

Najnovije vesti