Kesar fest: Počeli viteški dani u Vranju i Banji (FOTO, VIDEO)

Defileom viteških družina u Vranjskoj Banji i Vranju, svečano je otvorena smotra viteških družina Kesar fest, koja će biti održana u Vranjskoj banji od 11 do 13. jula.

Vitezovi su prošetali Vranjem, od Crkve Svete Trojice do zgrade Načelstva, obučeni i viteške odežde i oklope, naoružani imitacijama mačeva i drugog oružja iz tog doba, na oduševljenje velikog broja Vranjanaca.

Na prostoru starih bazena u Vranjskoj Banji biće organizovan viteški kamp i zanatska ulica, a posetioci će moći da vide i probaju delove viteške opreme, da se oprobaju u veštini bacanja koplja, gađanju iz luka i strele i drugim disciplinama.

Pored organizovane radionice starih zanata, posetioci će moći da jašu, da prošetaju zanatskom ulicom i druguju sa vitezovima.

Na početku manifestacije predviđen je defile viteških družina u Vranjskoj Banji i Vranju, svečana smotra viteških družina i učesnika, pokazna vežba i bohurt borbe, kao i nastup KUD-ova.

Organizatori festivala su Turistička organizacija grada Vranja, Gradska opština Vranjska Banja i Viteška družina „Žuta sova“ iz Vranjske Banje.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Vranje.

U Vranjskoj Banji će se od petka 13. do nedelje 15. jula održati prvi Međunarodni festival srednjovekovne kulture „Kesar fest“, saopštava Turistička organizacija grada Vranja (TOV).

- Ciljevi festivala su promocija kulturno istorijskog nasleđa, tradicije, veštine i zanata iz doba srednjeg veka, kao i podizanje svesti građanstva o značaju i očuvanju kulturnog nasleđa.

Ideja je da se predstavi svakodnevni život, a posebno proslave i svečanosti na dvorovima slavnih Nemanjića i njihovih despota, kesara, velmoža, krajišnika - navode iz TOV-a.

Najnovije vesti