Kamiondžija na Preševu pokušao da prenese 200 pari lažnih "najki"

Carinici su u dva navrata prethodnih dana zadržali oko pola tone robe za koju se smatra da povređuje pravo intelektualne svojine poznatih brendova, a jedan takav pokušaj zabeležen je na graničnom prelazu Preševo.

- Carinici su na Preševu posumnjali da se u kamionu turskih registarskih oznaka, koji je za uvoznika u Novom Pazaru iz Turske prevozio gotovo 22 tone materijala za zavese, nalazi i deo koji nije prijavljen.

Naime, detaljnim pregledom tovara carinici su ustanovili da je u jednoj od brojnih naizgled identičnih kutija sa robom sakriveno 200 pari ''najk'' patika u čiju se autentičnost sumnja, a čija je vrednost procenjena na iznos od 600.000 dinara.

Carinska služba ima obavezu da za svaku robu, za koju se posumnja da je plagijat, prekine carinski postupak i o tome obavesti nosioca prava.

On ima rok od deset radnih dana da se izjasni da li je roba krivotvorena i da da saglasnost za njeno uništenje - saopšteno je iz Uprave carina.

Drugi sličan prekršaj Carina je otkrila 13. oktobra prilikom kontrole magacina kurirske službe u Šapcu, gde je pronađeno oko 1.200 artikala garderobe bez potrebne dokumentacije o njihovom poreklu i plaćenim dažbinama.

Tom prilikom zaplenjeno je više od 670 kompleta trenerki, oko 370 donjih delova i preko 80 dukseva i jakni za koje postoji sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine poznatih marki "najk" i "adidas".

Najnovije vesti