Kamberiju najviše glasova u Bujanovcu, Arifiju u Preševu

Prema još uvek nezvaničnim rezultatima, Partija demokratskog delovanja (PDD) Šaipa Kamberija pobedila je u Bujanovcu, a Alternativa za promene Šćiprima Arifija osvojila je najviše glasova u Preševu pri izlaznosti od oko 40 odsto na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina koji su održani u nedelju u Srbiji, objavio je portal Bujanovačke.

Prema nezvaničnim informacijama, koje su potvrđene iz oba izborna tabora, PDD predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija je u Bujanovcu osvojila 2.919 glasova, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija 2.125, a Alternativa z promene Šćiprima Arifija 1.117glasova.

Glasalo je oko 6.300 birača.

U Preševu je AP dobio 2.600, PDD 1.600, koliko i Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, Sami Salihu osvojio je 1.600, a DP 76 glasova.

Ne veruje se da rezultati iz Medveđe mogu značajnije promeniti odnos glasova.

Prema prvim postizbornim kalkulacijama, pri ovakvim rezultatima, većinu u budućem Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) mogli bi da naprave PDD i DPA, stranke koje su i pre izbora najavile koaliciju, ali i liste dvojice Arifija, Šćiprima i Nagipa, uz podršku Samija Salihua iz preševskog Pokreta za reforme.

Posmatrači ocenjuju da će o većini u NSA i bukvalno odlučivati svaki glas.

U tekstu Balkanske istraživačke mreže, predstavnici PDD i AP nisu isključili mogućnost saradnje u NSA, bez obzira na političko rivalstvo.

U poseban birački spisak u ove dve opštine upisano je 34.469 Albanaca, od čega 16.395 u Bujanovcu i 18.074 u Preševu.

Nacionalni savet Albanaca ima 15 članova koji će biti izabrani po proporcionalnom sistemu.

Rahim Salihi, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, nosioca liste PDD na izborima za Nacionalni savet Albanaca (NSA), na Fejsbuku je proglasio izbornu pobedu svoje stranke.

- Pobeda PDD sa 1.000 glasova razlike - napisao je Salihi.

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je izborni dan, u kome je osamnaest nacionalnih manjina biralo svoje predstavnike u nacionalnim savetima, protekao bez uočenih nepravilnosti.

Rok za utvrđivanje rezultata i objavlјivanje izveštaja je 96 sati od zatvaranja birališta, tj. 8. novembar u 20 časova.

Neposredni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održani su na 926 biračkih mesta, na kojima je moglo da glasa 467.545 birača, upisanih u posebne biračke spiskove.

RIK NI REČ O FIZIČKOM NAPADU U VRANJU

Narodna stranka optužila je u nedelju članove Srpske napredne stranke da su u Vranju, navodno, pretukli funkcionere Gradskog odbora te partije Đorđa Ristića i Dragana Pavlovića, i pozvala nadležne organe da, kako se kaže, u najkraćem mogućem roku procesuiraju "nasilnike iz SNS-a".

SNS se nije oglasio ovim povodom, a iz Gradske uprave Vranja izdali su saopštenje u kome se kaže da su "predsednik odbora Narodne stranke u Vranju Đorđe Ristić, i njihov odbornik Dragan Pavlović, bez ikakvog povoda vređali, psovali i provocirali predsednika i članove biračkog odbora" (u nedelju na Narodnom univerzitetu u Vranju gde se glasalo za nacionalne savete, p.r), te navodno "fizički napali i pretukli predsednika biračkog odbora Popović Božidara, kome su pritom povredili ruku, nos, a po licu od siline udaraca naneli podlive".

Najnovije vesti