Kamberi predlaže: Albanska zastavu na zgradi opštine tokom cele godine

Vranje - Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi u utorak je Skupštini Srbije podneo predlog za izmenu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kojim se predviđa slobodna upotreba nacionalnih simbola.

Kamberi predlaže izmenu člana 16. stava 2 ovog zakona kojim se zabranjuje upotreba nacionalnih simbola ako su identični simbolima druge države.

"Tražio sam potpunu izmenu ovog člana, otklanjanje prepreka za korišćenje simbola, uz predlog da se simboli manjina slobodno i službeno koriste tokom cele godine u institucijama lokalne samouprave i državnim organima u svim opštinama u kojima je jezik manjine službeni jezik", naveo je Kamberi, a prenose Bujanovačke.

U slučaju opština u kojima manjine čine manje od 5 odsto stanovništva ovim predlogom se traži dozvola za korišćenje zastave prilikom obeležavanja nacionalnih praznika manjina.

Kamberijev predlog podržali su narodni poslanici Enis Imamović i Selma Kučević iz SDA Sandžaka i nezavisni poslanik Aleksandar Olenik.

Albanci u Srbiji godinama odbijaju da svoje nacionalne simbole promene makar u jednom detalju tako da bi se razlikovali od simbola države Albanije, a zbog isticanja albanske zastave protiv političara i direktora javnih preduzeća i ustanova u Bujanovcu podneto je više prekršajnih prijava.

Komentari

Kurti kad ovo cuje, zahtevace odma, da u centru Pristine, naprave veliki jarbol i na njemu okace veliku srpku zastavu.

U Albaniju nek ide pa nek kaci zastavu a u Srbiju nece da moze

Najnovije vesti