Kamberi: Izlazak na parlamentarne izbore zavisi od ishoda dijaloga

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio je da će nakon postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine "biti neophodno da se sve albanske partije okupe na jednoj izbornoj listi na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji", kako bi se ojačao uticaj Albanaca u Skupštini Srbije.

- Na predstojećim izborima, u zavisnosti od eventualnog postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije i onoga što će taj sporazum podrazumevati za "Preševsku dolinu", ideja o podnošenju zajedničke izborne liste na parlamentarnim izborima biće nametnuta kao nužnost - rekao je Kamberi.

Po njegovim rečima, ako bi Albanci nastupili u okviru jedinstvene izborne liste mogli bi da obezbede tri poslanika u Skupštini Srbije.

Na svim dosadašnjim parlamentarnim izborima, dodaje Kamberi, Albanci nisu uspeli da dobiju više od jednog ili dva poslanika, upravo zbog bojkota većine albanskih stranaka.

- Nastup sa zajedničkom listom sigurno će uključiti više Albanaca i stvoriti priliku za dobijanje tri ili više mandata, čime bi Albanci postali važniji faktor u parlamentu - istakao je predsednik Partije demokratskog delovanja, koja ima jednog poslanika u parlamentu.

Što se tiče lokalnih izbora, kako je rekao, više izbornih lista u Bujanovcu, ne ugrožavaju mogućnost Albanaca da upravljaju opštinom, što je, kako je podsetio, dokazano nekoliko puta na lokalnim izborima od 2002. godine.

TUŽBA STRAZBURU

"Srpske vlasti i dalje krše prava Albanaca u Preševskoj dolini jer ih brišu sa biračkih spiskova", izjavio je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, najavljujući da će podneti tužbu Međunarodnom sudu pravde u Strazburu. On je za prištinski lajmi.net rekao da se to "uglavnom primećuje u Medveđi", gde će se 8. septembra održati lokalni izbori, te da "takvu praksu srpske vlasti u velikoj meri primenjuju samo za Albance". Prema njegovim rečima oni su se žalili srpskim i međunarodnim institucijama zbog pasivizacije albanskih građana.

Najnovije vesti