Kamberi i Mustafa zvanično potpisali koalicioni sporazum za NSA

Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija iz Bujanovca i Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe iz Preševa potpisale su koalicioni sporazum o formiranju većine u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA).

Kako je na svom Fejsbuk profilu objavio Kamberi, sporazum predstavlja "temelj i preduslov za dalji razvoj i prosperitet Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi".

Kamberi je kao bazične ciljeve sporazuma naveo zaštitu, očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta, posebno nacionalne zastave.

On je dodao da će Savet raditi na napretku u četiri oblasti koje su u nadležnosti ove isntitucije: obrazovanje, kultura, mediji, upotreba nacionalnih simbola, jezika i pisma.

Kakoje naglasio, to će činiti "u skladu sa lokalnim političkim dokumentima i međunarodnim konvencijama".

- Rad Saveta biće u skladu sa referendumom od 1. i 2. marta 1992, Končuljskim sporazumom iz 2001, Zajedničkom političkom platformom iz 2006, Planom sedam tačaka o pravima Albanaca iz 2013 i Političkom deklaracijom od 14. juna 2018. koju su doneli albanski odbornici iz tri opštine - napisao je Kamberi i dodao da je poziv otvoren i drugim albanskim listama da učestvuju u ostvarivanju zadatih ciljeva.

Na izborima za savete nacionalnih manjina 4. novembra, od 15 mesta u NSA PDD je pripalo 6, a DPA 2.

Kandidat PDD-a za predsednika Saveta je Ragmi Mustafa (mnogo mlađi imenjak i prezimenjak koalicionog partnera iz Preševa) koji je već zaposlen u Savetu i šef je odborničke grupe PDD u SO Bujanovac.

Najnovije vesti