PDD-u za većinu u NSA potreban partner sa dva mandata

Prema preliminarnim rezultatima Partija demokratskog delovanja (PDD) osvojila je šest od petnaest mesta u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA), saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Ako ovi rezultati postanu zvanični, listi PDD-a će za većinu u Savetu biti potreban partner sa dva mandata, a to će prema predizbornim kalkulacijama i dogovorima najverovatnije biti Demokratska partije Albanaca (DPA).

Ove dve liste, prema podacima RIK, imaju zajedno osam mandata, tako da je, ukoliko ovi rezultati postanu i zvanični, malo verovatno da će se ostvariti procene da najveće šanse da dođe na čelo NSA ima Arber Pajaziti iz Alternative za promenu (AP).

REZULTATI

Kako je saopštio RIK, za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine na 97,62 odsto obrađenih biračkih mesta, glasalo je 39,40 odsto birača, a izborne liste su osvojile sledeći procenat glasova, odnosno, mandata:

Izborna lista Alternativa za promene (AP), Šćiprim Arifi osvojila je 26,73 odsto glasova ili 4 mandata

Izborna lista Demokratska partija (DP) – Dr sc Nagip Arifi, osvojila je 15,63 odsto glasova ili 2 mandata,

Izborna lista Partija za demokratsko delovanje (PDD)Šaip Kamberi, osvojila je 32,69 odsto glasova ili 6 mandata,

Izborna lista Sami Salihu – Pokret za Reforme, osvojila je 8,83 odsto glasova ili 1 mandat,

Izborna lista Demokratska partija Albanaca (DPA) – Dr sci. Ragmi Mustafa, osvojila je 12,35 odsto glasova ili 2 mandata,

Izborna lista Udruženje „Albanski forum za ekonomski razvoj u Srbiji“ – Muharem Saljihu, osvojila je 2,78 odsto glasova ili 0 mandata.

Najnovije vesti