Kamberi: Biću opozicija u republičkom parlamentu

Vranje - Narodni poslanik iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi iz Bujanovca neće biti deo nove vladajuće većine u Skupštini Srbije, odlučeno je u četvrtak na predsedništvu ove stranke.

Kao razlog zbog kojeg će Kamberi delovati iz opozicije naveden je "nastavak državne diskriminatorske politike u odnosu na Albance Preševske doline".

- Pored razgovora koje su albanski poslanici imali sa predsednikom zemlje Aleksandrom Vučićem kada su podneli listu konkretnih zahteva za afirmaciju prava Albanaca, novi saziv republičkog parlamenta pokazuje nedostatak političke volje za rešavanje životnih problema Albanaca – navodi se u saopštenju Kamberijeve PDD.

Iako je troje albanskih predstavnika ušlo u republički parlament sa jedinstvene liste albanskih stranaka, PDD je odluku o neučestvovanju u vlasti doneo samostalno, ali su pozvali druga dva poslanika Albanca da prate Kamberija.

– PDD poziva dva druga poslanika sa zajedničke liste da budu na istoj liniji i angažuju se na formiranju poslaničke grupe sa onim strankama koje imaju slične težnje i političku orijentaciju kao Albanci doline – poručuju iz PDD-a.

Na konsultacijama za formiranje vlade sa predsednikom Srbije Vučićem predstavnici albanske liste, predvođeni Kamberijem, zahtevali su da im pripadne Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i mesto predsednika Koordinacionog tela, pored ostalog, da bi učestvovali u novoj republičkoj vlasti.

Očekuje se da Vlada Srbije bude formirana u narednim danima.

Najnovije vesti