Kamberi: Želimo da se nametnemo Beogradu kao partner u rešavanju problema

Vranje/Bujanovac - Zajedničkom listom za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna želimo da povećamo reprezentativnu snagu Albanaca, da se nametnemo što je više moguće vlastima u Beogradu kao partner u rešavanju naših problema i da dokažemo da u Preševskoj dolini ima mnogo više Albanaca, rekao je Šaip Kamberi, nosilac liste Demokratska alternativa Albanaca - Ujedinjena Dolina.

Kamberi je, gostujući na prištinskoj RTK, kazao da su dva poslanička mandata izvesna, ali da je moguće osvojiti još jedan ukoliko se animiraju birači.

On je podsetio da su Albanci započeli politički proces sa Beogradom 2001. godine, nakon završetka oružanog sukoba, kada je Beograd usvojio niz mera za poboljšanje položaja Albanaca, ali da je "dijalog ostao nedovršen".

- Albanci u "Dolini" žele prava poput Srba na Kosovu.

Apsurdno je da Beograd zahteva maksimalna prava za svoju manjinu na Kosovu, a Albancima u Preševskoj dolini negira osnovna prava.

Mi tražimo reciprocitet sa Srbima na Kosovu, što je naše legitimno pravo - rekao je Kamberi.

- Videli smo da ne postoji puni konsenzus o razmeni teritorija, a Prištini se ta tema ne sviđa.

Međutim, naše legitimno pravo je da tražimo od Prištine da u pregovorima sa Beogradom poveća pravo Albanaca u Preševskoj dolini - kazao je Kamberi.

Najnovije vesti