Kako Makedonci mogu do EU zelenog sertifikata u Srbiji

Državljani Severne Makedonije mogu od sada dobijati i elektronske EU digitalne zelene sertifikate (DZS) u Srbiji, potvrđeno je Vranje News-u u Zdravstvenom centru (ZC) u Vranju.

U ovoj ustanovi za naš portal kažu da postoji veliko interesovanje građana iz susedne Sevrne Makedonije za ove sertifikate.

Procedura je, kako navode, vrlo jednostavna - dobijaju sertifikat u elektronskom obliku za samo par minuta i u nekoliko koraka na portalu eUprava.

Do sertifikata mogu sami u nekoliko koraka, samo treba slediti uputstva sa sajta eUprava.

Za EU Digitalni zeleni sertifikat (DZS) potrebno je, najpre, da se aplikant registruje na platformi eID.gov.rs u odeljku za strane državljane.

Zatim treba da se preko vlastitog naloga uloguje na portal eUprava i kao eGrađanin pokrene uslugu za izdavanje EU DZS.

Ukoliko građanin susedne Makedonije poseduje važeća srpska dokumenta, registraciju može da uradi kao i svi građani Republike Srbije na portalu eUprava i da potom pokrene uslugu izdavanja EU DZS.

Na e-mail adresu, koju upisuju kao svoje korisničko ime, tokom registracije će im stići EU DZS za vakcine koje su primili u Srbiji, pet do deset minuta nakon realizovane procedure registracije i pokretanja tražene usluge.

Vakcinacija Makedonaca u Vranju

Od početka imunizacije u Vranju pa zaključno sa 24. aprilom data je ukupno 119.401 doza svih vakcina. Prvu dozu vakcine primila su 14.234 građana Makedonije. Drugi dozu njih 12.361 i treću 398.

Najnovije vesti