Kako će se glasati i da li je to sprovodivo: Birač na četiri kvadrata

Vranje/beograd - Republički krizni štab bi na sastanku u utorak trebalo da utvrdi pravila koja će na dan glasanja, 21. juna, važiti na biračkim mestima.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je za Nova.rs da će članovi biračkih odbora biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će građani na glasanje morati da ponesu maske, a biće im preporučeno i da nose svoje hemijske olovke.

Na svakom biračkom mestu trebalo bi da budu obezbeđena četiri kvadrata za svakog birača, a na ulazu i kod članova biračkih odbora dezinfekciona sredstva.

Do dana održavanja izbora mnoge mere koje su sada na snazi verovatno će biti ukinute, ali će i tada postojati rizik od širenja koronavirusa.

S obzirom na to da će članovi biračkih odbora biti u većem riziku od građana koji će dolaziti na glasanje, za njih će važiti i strožija pravila.

- Članovi biračkih odbora moraće da budu zaštićeni, da nose maske i rukavice, naročito što će razmak između njih i birača biti manji od dva metra.

Oni će primati lična dokumenta, pozive za glasanje...

Mislim da vizir nije neophodan, ali videćemo još - izjavio je Tiodorović.

Glasači će morati da skinu rukavice i zbog UV lampe i zbog spreja kojim će prst biti poprskan.

- Rukavice nisu neophodne ako perete ruke često.

Pretpostavljam da ćemo propisati obavezu da na ulazima i kod članova biračkih odbora budu raspoređena dezinfekciona sredstva.

To je čisto oprez, kako bismo smanjili rizik - dodao je epidemiolog.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori zakazani su za 21. jun, a pravo da glasa imaće oko 6,7 miliona birača.

Najnovije vesti