Jubilej Vukove škole: Seme koje klija, raste i razvija se već 70 godina FOTO/VIDEO

Naša škola iznedrila je generacije vrsnih i svetski priznatih stručnjaka, a školstvo na ovom prostoru je utoliko značajnije i važnije ukoliko znamo da određuje posebnost ovog dela države, da je temelj i čuvar tog identiteta", rekla je na svečanoj akademiji povodom sedam decenija OŠ Vuk Karadžić u Vranju direktorka Marina Stojanović.

"Na dan jubileja i prosvetne delatnosti koju baštinimo duže od 140 godina, slike prošlosti u slici sadašnjosti otvaraju sećanja na divne učitelje, nastavnike i učenike koji su ostavili svojevrsnu prepoznatljivost i pečat školi, koja je pak životu davala novi dah, nova otvaranja i putokaze.

Članovi kolektiva škole, posvećenici prosvetarskog rada, lokalna samouprava i Ministarstvo prosvete svakodnevno ulažu s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa.

Da ministar i resorno ministarstvo prepoznaju značaj Vranja i njegovih obrazovnih institucija, svedoči i današnje prisustvo ministra prosvete Branka Ružića", rekla je Stojanović.

Ministar Ružić čestitao je jubilej kolektivu i učenicima OŠ Vuk Karadžić.

"Koristim priliku da svim nastavnicima u Republici Srbiji čestitam Dan prosvetnih radnika.

Ovo je prilika da se podsetimo plemenite misije ovog poziva i da istaknemo značaj prosvetnih radnika u društvu.

Veoma je značajno da se stavovi nastavnika u obrazovanju jasno čuju, da zaposleni u prosveti kontinuirano unapređuju svoja znanja, da budu profesionalno motivisani i nadograđuju svoje kompetencije.

Siguran sam da se za ovaj plemeniti, zahtevan poziv mogu opredeliti isključivo oni koji imaju visoko razvijen osećaj humanosti, empatije i društvene odgovornosti.

Država će nastaviti da čini sve da obrazovanje bude dostupno svima i da svaki pojedinac tokom celog života dobije priliku da uči kvalitetno, da se svestrano, lično i profesionalno razvija", kazao je Ružić.

On je dodao da će država produžiti sa aktivnostima "unapređenja i osavremenjivanja uslova za učenje na svim nivoima obrazovanja".

"OŠ Vuk Karažić je od osnivanja do danas uspešno odgovarala svim izazovima.

Ova škola svojim radom i otvorenošću za sve vidove unapređenje nastave dostiže projektovane ciljeve i želim vam da tako nastavite i u budućnosti", kazao je Ružić.

Gradonačelnik Vranje Slobodan Milenković ilustrovao je značaj postojanja i delanja Vukove škole određenim važnim informacijama i podacima, poput onog da je škola svoj prosvetni život počela još pre oslobođenja Vranja od Turaka (faktički postoji 144 godine), te da pod sadašnjim imenom radi od 1952.

Dodao je da je lokalna samouprava, u okviru investicija u školstvo, pomogla renoviranje OŠ Vuk Karadžić 2017. godine, te da je u saradnji sa republikom u obnovu uloženo oko 60 miliona dinara.

U kulturno-umetničkom programu u okviru svečane akademije nastupili su učenici Vukove, najstarije gradske škole i oduševili prisutne.

U okviru svečanosti povodom obeležavanja jubileja škole, u amfiteatru OŠ Vuk Karadžić dan ranije je promovisana knjiga Delajte dokle god videla imate autora Tomislava R. Simonovića, koja govori o decenijama rada Vukove škole, ali i kratkom istorijatu školstva u Vranju do polovine 20. veka.

Priznanja

Zahvalnice za svestranu pomoć u radu i razvoju OŠ Vuk Karadžić dodeljene su na svečanosti ministru prosvete Branku Ružiću, gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću, zamenici gradonačelnika Zorici Jović, rukovodiocu školske uprave Leskovac Marini Ilić, Tomislavu R. Simonoviću, Milanu Mihajloviću i drugim zaslužnim pojedincima.

Najnovije vesti