Sedam decenija Vukove škole: Promovisana knjiga Delajte dokle god videla imate FOTO/VIDEO

Ove stranice predstavljaju svedočenje o razvoju školstva u jednoj siromašnoj, zaostaloj palanačkoj sredini, u kojoj se nepismeno i ratovima izmučeno stanovništvo nosilo sa ozbiljnim problemima, rekao je u Vranju na promociji knjige Delajte dokle god videla imate hroničar Vranja, autor Tomislav R. Simonović.

Knjiga ovog Vranjanca, sa podnaslovom Kratak istorijat osnovnog školstva u Vranju do polovine XX veka, objavljena je povodom obeležavanja značajnog jubileja - 70 godina postojanja Osnovne škole Vuk Karadžić u Vranju, koja je bila domaćin promocije.

Simonović je u amfiteatru ove škole, govoreći o knjizi, naglasio da je reč o štivu koje predstavlja priču o mukotrpnom vojevanju za prosvetu, školstvo, kulturu i preporod obrazovanja u Vranju.

„To je svedočenje o našoj najstarijoj školi, koja dugo nije imala ime, da bi 1930/31. dobila ime Državna narodna škola Bora Stanković“, rekao je Simonović, govoreći detaljnije o istorijatu Vukove škole i osnovnog školstva u Vranju.

Jedan "slučajan ili nameran susret u našoj školi" pre nekoliko meseci sa autorom, "koji je ovde proveo deo osnovnoškolskog obrazovanja", i razgovor o jubileju škole, "bili su motiv za Simonovića da da svoj doprinos obeležavanju sedam decenija postojanja Vukove škole", rekla je direktorka Marina Stojanović.

„Najčistije duše i srca pitao je kako on nama može da pomogne u vezi sa obeležavanjem jubileja, preporučio se dokumentacijom i fotografijama u vezi sa ovim važnim datumom koje bismo mogli da publikujemo.

Bilo je raznih ideja u pogledu formata korišćenja te građe, ali se na kraju ipak došlo do ove knjige.

Knjiga je nastala za vrlo kratko vreme,

Tomislav je danonoćno pripremao tekstove i sve se završilo kako je i planirano zahvaljujući ogromnom entuzijazmu svih koji su u tome učestvovali“, rekla je Stojanović.

Govoreći o Simonovićevom doprinosu istorijatu osnovnog školstva, bibliotekar i lektor Goran Arsić potencirao je da je knjiga pisana „na majstorski i inženjerski (Simonović je hemijski inženjer, p.r) precizan način“.

„Sve je u knjizi precizno, nema nikakve mistike ni romantike, mnogo je dobro kad je nešto dokumentarno.

Predgovor mi je zanimljiv – u njemu se kaže da je ova knjiga svedočenje, pominje se mukotrpno vojevanje, potom da preporod školstva odslikava sve ono što se dešavalo u Srbiji do detalja, kao i da burni događaji i sve promene, bilo političke, socijalne, kulturne, prosvetne, odslikavaju težnju stanovništva za boljom budućnosti.

Takođe, ovo je čvrsto stegnuto štivo, sa mnogo fotografija i podataka, jedna na vrlo živ način napisana knjiga“, rekao je Arsić.

Delajte dokle god videla imate Tomislava R. Simonovića otkriva da se najstarija vranjska škola, koja je bez imena ili pod drugim imenom postojala i pre toga, od 1952. godine zove OŠ Vuk Karadžić.

„Ovu knjigu posvetio sam svim đacima i profesorima OŠ Vuk Karadžić, svima koji su svoja nadanja, oduševljenja, razočaranja nalazili u klupama ove škole, svim sadašnjim i budućim generacijama sa željom da, kad zakorače u učionice i kabinete ove škole, zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima potraže nove puteve koji će oblikovati njihovu budućnost“, rekao je Simonović.

Simonovićeva publikacija sadrži značajne fakte i fotografije iz istorijata osnovnog školstva u Vranju i osnivanja prve osnovne škole.

Među petnaestak poglavlja su i ona o Školovanju Vranjanaca pre oslobođenja od Turaka 1878, o teškom položaju Vranjanaca pod turskom vlašću, storije o vladiki Pajsiju, Hadži Katarini Pećkoj i Hadži Katarini Vranjskoj, o prvim učiteljima u Vranju.

Kao i o učitelju Milojku Veselinoviću, ulozi i uticaju učitelja Zarija R. Popovića na vranjsko školstvo, obrazovanju u Vranju pre Prvog svetskog rata, međuratnom vremenu u prosveti, Državnoj narodnoj školi Bora Stanković kao preteči Vukove škole itd.

Štampana je u 300 primeraka.

D. Dimić

Najnovije vesti