Južne vesti: Srbi sa juga "za mnogo para" prodaju imovinu Albancima?

Iako, prema svedočenjima građana, na jugu ima onih koji u ime Albanaca kupuju imovinu od Srba, i dalje se bez zvaničnih podataka govori o albanskoj “okupaciji”, spekuliše niški portal Južne vesti.

Ministar Nebojša Stefanović je rekao da “policija neće da dozvoli fiktivno prijavljivanje” i menjanje demografske slike juga Srbije, dok predsednik Aleksandar Vučić najavljuje da će "uskoro izaći sa zvaničnim podacima".

- Već par godina aktuelna je tema o kupovini zemljišta i kuća u Nišu, Vranju, Bujanovcu, Medveđi i Kuršumliji, ali osim igranja sa brojkama i političkih izjava na tu temu, još niko iz vrha vlasti nije izneo zvanične i konkretne podatke o tome“, pišu Južne vesti.

Prema saznanjima novinara Južnih vesti, u niškoj opštini Palilula građanin srpske nacionalnosti ponudio je svom komšiji da proda stan Albancu uz njegovo posredovanje, a za mnogo više para nego što stan vredi.

- Ne znam da li se on bavi prodajom za njih, ali rekao mi je da može da proda stanove. Albanci to kupuju za veće pare od tržišne vrednost - priča sagovornik Južnih vesti.

Dugogodišnji bezbednjak i odbornik niške Skupštine Momir Stojanović kaže da je državni Sektor bezbednosti upućen u to da Albanci sa Kosova i Metohije kupuju od Srba imanja i kuće.

Međutim, ni on nikada nije dobio zvanične podatke o tome kolika imovina Srba sa Kosova, Medveđe, Preševa i Bujanovca je otuđena u poslednje četiri godine kroz kupoprodajne ugovore.

- Postoji podatak da u Nišu, a to je nešto što ja nisam sada u stanju da proverim, da su negde oko 12.000 stanova Albanci kupili i to kroz fiktivne ugovore sa Srbima.

U stvari, napravi se kupoprodajni ugovor da ja vama dugujem 40.000 ili 50.000 evra, koliko košta stan, i ako to u roku od godinu dana ne vratim vi imate pravo da nasledite stan - kaže Stojanović.

On kaže da je jedan od mogućih razloga što južnjaci pristaju da svoju imovinu za mnogo para “predaju u ruke” Albancima siromaštvo, kao i pritisak da to učine.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije odgovorio na pitanja novinara Južnih vesti o ovoj temi, ali je o tome govorio pre par dana na konferenciji u Beogradu.

Prema pisanju medija, on ponovo nije izneo nikakve zvanične podatke, ali je naveo da “policija neće da dozvoli fiktivno prijavljivanje”.

Upitan da prokomentariše šta policija radi da spreči kosovske Albance da kupujući nekretnine na jugu Srbije “menjaju demografsku sliku”, Stefanović je rekao da postoji jedan deo naših državljana albanske nacionalnosti koji pokušava da stvori lažnu sliku o njihovom prisustvu.

O ovoj temi govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nedavno izjavio da ćemo ako ne dođe do razgraničenja sa Albancima "za 40 godina da branimo Vranje", ali nije izneo nikakve zvanične podatke o “rasprodaji imovine na jugu”.

Međutim, rekao je da mu “nisu potrebna nikakva posebna saznanja” tome.

- Prođite pipak nadomak Vranja danas.

U Bujanovcu je bilo ranije više od 50 odsto srpskog stanovništva, a danas je 41 do 42 odsto - rekao je Vučić.

On je najavio da će detaljne podatke o ovoj temi saopštiti javnosti uskoro.

Najnovije vesti