Jović: Prioritet je unapređenje infrastrukture u obrazovanju i kulturi

Zorica Jović, diplomirana ekonomistkinja, u prošlom je mandatu obavljala funkciju članice Gradskog veća zadužene za resore obrazovanje, kultura, informisanje i verske zajednice u novom sazivu. Nakon nedavnog izbora za zamenicu gradonačelnika Vranja, osim što je zadržala sve ove resore kao članica najvišeg gradskog izvršnog organa, pridodala im je i nova zaduženja koja pred njom stoje na funkciji vicegradonačelnice. U "mini" intervjuu za Vranje News govorila je o aktuelnom trenutku u oblastima koje pokriva, realizovanim i projektima čija realizacija tek predstoji.

Vranje News: Šta su najveći problemi i iskušenja resora u Gradskom veću koji ste preuzeli i kako nameravate da ih prebrodite, odnosno kako da na njih odgovorite?

Jović: Kada je obrazovanje u pitanju lokalna samouprava ima nadležnost u delu nadoknade materijalnih troškova, kao i obavezu održavanja svih objekata, kako vrtića tako i osnovnih i srednjih skola. U prethodnom periodu smo sproveli sanaciju i rekonstrukciju nekoliko škola na teritoriji grada, kao i škola u seoskim područjima. U saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja u planu je kompletna rekonstrukcija OŠ Radoje Domanović, OŠ Dositej Obradović, OŠ Branko Radičević, OŠ Branislav Nušić, OŠ Predrag Devedžić, kao i srednjih škola, Ekonomsko-trgovinske i Tehničke. Budžetom se planiraju sredstva za sanaciju osnovnih škola u selima Žapsko, Tibužde, Vlase...

U oblasti kulture očekuje nas reorganizacija pojedinih ustanova kulture i proširenje delatnosti istih, a sve u cilju prilagođavanja programa savremenim inovacijama i potrebama građana. Uz podršku koju smo dobili od Ministarstva kulture i informisanja završićemo rekonstrukciju zgrade Narodnog muzeja i uređenje stalne postavke muzeja. Takođe, nas očekuje i rekonstrukcija Pribojčićeve kuće, kao i sanacija krova na zgradi Haremluka. Što se programskih aktivnosti tiče cilj nam je da dešavanja iz oblasti kulture obogatimo novim sadržajima, a postojeće podignemo na viši nivo.

Kada je o informisanju reč, radi blagovremenog i tačnog informisanja naših građana nastavićemo sa projektnim sufinansiranjem medijskih sadržaja.

Putem projektnog finansiranja nastavićemo da pružamo podršku i crkvama i verskim zajednicama.

Koji su prioritetni zadaci u okviru vaših resora na kojima ćete raditi tokom ovog četvorogodišnjeg mandata?

- Prioriteti u oblasti obrazovanja su poboljšanje uslova u svim obrazovnim ustanovama i izjednačavanje uslova za rad i boravak dece kako u gradskim tako i seoskim objektima u kojima se realizuje vaspitno-obrazovni proces.

Kada su u pitanju prioriteti u oblasti kulture to je realizacija infrastrukturnih projekata, odnosno završetak započetih radova i početak novih na rekonstrukciji naših nepokretnih kulturnih dobara koja smo dobili u nasleđe, kao i digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.

Postoje li aktuelni i od ranije započeti projekti i programi u sklopu Vašeg resora, koji su to projekti i na koji način će od njih benefite imati građani Vranja?

- U prethodnom periodu smo realizovali, ali i započeli mnoge projekte. Već sam ranije pomenula da je grad Vranje već dve godine unazad u okviru konkursa "Gradovi u fokusu" prepoznat od Ministarstva kulture i informisanja, te smo tako dobijenim sredstvima uspeli da završimo rekonstrukciju Muzej kuće Bore Stankovića. Takođe, sredstvima odobrenim preko ovog konkursa, kao i dodatnim sredstvima koja su odobrena iz Minstarstva kulture, završiće se rekonstrukcija i stalna etnološka postavka u Narodnom muzeju. Pred nama je period raspisivanja tendera i realizacija projekta. Završetkom rekonstrukcije objekta i postavljanjem stalne etnološke postavke Narodnog muzija, grad Vranje bi upotpunio turističku ponudu za turiste kojima je glavni cilj kulturni turizam.

Naše bogato muzičko nasleđe nas je podstaklo da konkurišemo i budemo uvršteni kao prvi i jedini grad iz Srbije u mrežu kreativnih gradova UNESCO-a. U okviru toga, kao deo aktivnosti akcionog plana je pred nama još jedan veoma značajan projekat koji ćemo realizovati u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka Republike Srbije i čija je izrada u toku, a to je monografija "Vranjsko muzičko nasleđe".

Šta smatrate Vašim najvećim uspehom na funkciji koju ste ranije obavljali?

- Na moje veliko zadovoljstvo, u prethodnom mandatu kao deo tima koji je vodio gradonačelnik doktor Slobodan Milenković, uspeli smo da završimo radove na izgradnji izgorele zgrade Pozorišta 2012. godine, i jednoj od najznačajnijih ustanova kulture u gradu, moderno opremljenoj, ponovo, posle sedam godina, oktobra 2019. godine otvorimo vrata glumcima i ljubiteljima Talijine umetnosti.

Pored ovog vrlo značajnog poduhvata 2017. godine je završena rekonstrukcija kuće Bore Stankovića. Veoma sam ponosna i na nabavku i postavljanje bioskopskog projektora u zgradi Pozorišta u kojoj nakon smirivanja epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, očekujem posle dužeg vremena prvu projekciju filma.

Što se ustanova obrazovanja i vaspitanja tiče za veliki uspeh smatram završenu rekonstrukciju i sanaciju škola, kao i rešavanje problema sa vrtićem u naselju Gornja čaršija. Svakog trenutka očekujem verifikaciju i puštanje u rad ovog objekta. Otvaranjem ovog vrtića približavamo i olakšavamo pružanje usluga svim našim najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima iz ovog dela grada.

Takođe, sam izuzetno ponosna na uređenje normativno-pravnih akata iz svih oblasti mog resora, a pogotovu na pravno iznalaženje mogućnosti za uvođenju nagrada za najuspešnije studente sa područja grada, kao i na mogućnost nagradjivanja učenika koji su osvojili jedno od prva tri mesta na takmičenjima realizovanim od Ministarstva prosvete. Pored ovih nagrada našli smo mogućnost i da pružimo podršku određenom broju najugroženijih učenika nižih i viših razreda osnovnih škola slanjem na letovanje i zimovanje.

Šta možete obećati građanima Vranja da ćete sigurno učiniti, odnosno ispuniti tokom trajanja vašeg mandata?

- Ono što mogu obećati je da ću sigurno raditi u interesu građana Vranja, da ću se truditi da se poboljšaju uslovi u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, kako u gradu tako i u selima.

Trudiću se da se pozicija grada Vranja što se kulture tiče podigne na viši nivo, kako programski tako i infrastrukturno.

PROFIL

Zorica Jović rođena je 1976. godine u Vranju gde je završila osnovnu i srednju školu, a potom i Ekonomski fakultet u Prištini. Radno iskustvo stekla je kao profesor ekonomske grupe predmeta u vranjskoj Ekonomsko trgovinskoj školi. U periodu od 2010. do 2012. godine obavljala je poslove pomoćnika direktora Ekonomsko trgovinske škole. U periodu od 2016. do 2020. godine bila je član Gradskog veća za resor obrazovanje, kultura, informisanje i verske zajednice. Učesnik je projekta „Modernizacija sistema srednjeg stručnog obrazovanja“ Ministarstva prosvete Republike Srbije u delu samovrednovanja i praćenja rada kolega jednakih po obrazovanju i poziciji. U oktobru 2019. godine grad Vranje je izabran za člana UNESKO Mreže kreativnih gradova u oblasti muzike kao jedini grad iz Srbije za oblast muzika, a Zorica Jović je šef tima za saradnju sa UNESKOM. Rukovodilac je projekta "Staro, staro mi dajte što miriše na suv bosiljak" po konkursu Ministarstva kulture i informisanja "Gradovi u fokusu 2020", kao i projekta "Vranjskom kaldrmom" po konkursu Ministarstva kulture. Udata je, majka dvoje dece.

Najnovije vesti