Jović: Broj prvaka smanjen ali nema zatvaranja škola

Osnovne škole na području Vranja upisale su tridesetak prvaka manje nego 2018. godine, a prema podacima nadležnih službi grada Vranja u prvi razred krenuće 726 prvaka.

- Spisak još uvek nije konačan, obično stigne još neki zahtev iz vranjskih škola, po pravilu od povratnika iz inostranstva ili preseljenih porodica iz drugih mesta, ali verujem da će taj broj biti veći za desetak đaka - kazala je na konferenciji za medije gradska većnica za obrazovanje Zorica Jović, čime je nastavljen trend smanjenja prvaka u Vranju.

Prošle godine ih je takođe bilo tridesetak manje nego 2017.

Podrškom Vlade Srbije u 2017. godini, dodala je ona, rekonstruisane su OŠ Vuk Karadžić i OŠ Svetozar Marković.

- Vrednost tih radova je bila 114 miliona dinara, što je još jedan dokaz da Vlada daje značajnu podršku gradu i ovom rukovodstvu - rekla je Jovićeva.

Ona je potencirala da grad ne zaboravlja seoske škole - u Krivoj Feji otvoreno je istureno odeljenje OŠ Kralj Petar Prvi Oslobodilac iz Korbevca.

Iz budžeta grada izdvojeno je 300.000 dinara za uređenje fasade isturenog odeljenja OŠ Branislav Nušić u Rataju, 300.000 za sanaciju toaleta u OŠ Bora Stanković u Tibuždu i za zamenu grejne mreže u OŠ 1. maj Vrtogoš izdvojeno je 1,5 milion dinara.

- U pripremi je javna nabavka za zamenu izmenjivača toplote u OŠ Predrag Devedžić u Vranjskoj Banji, kao i za sanaciju krova škole u Moštanici.

U naselju Raška u Vranju gradi se novi vrtić i radovi teku planiranom dinamikom, a investicija je vredna 187 miliona dinara – rekla je gradska većnica.

POZORIŠTE

Kada je resor kulture u pitanju, istakla je Jovićeva, najveća energija uložena je u obnovu zrade Pozorišta Bora Stanković koja je izgorela 2011. godine.

- Vranje će imati najsavremenije pozorište u čiju je obnovu uloženo 353 miliona dinara. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku i Vladi Srbije koji su se maksimalno založili da se zgrada pozorišta što pre završi i da se vranjski ansambl konačno vrati u svoju matičnu zgradu – istakla je gradska većnica na konferenciji za medije.

U srednjoškolskom obrazovanju prioritet je dat obrazovnim profilima po dualnom sistemu.

- Vranje je jedan od prvih gradova koji se uključio u tu priču.

Danas imamo pet obrazovnih profila - kazala je Jovićeva.

Skupština grada donela je odluku o javnoj mreži osnovnih škola na teritoriji Vranja i uloženo je dosta napora da se nijedna škola ne zatvori, naglasila je većnica.

Ona je rekla i da je doneta Odluka o mreži Predškolske ustanove.

Promene se odnose na to što će deca iz sela Mečkovac dobiti priliku da pohađaju vrtić u nedavno renoviranoj školi u ovom selu.

POMOĆ ZA PRVAKE

Novčana pomoć roditeljima prvaka biće kontinuirana i prvih dana školske godine očekuje ih uplata od po 5.000 dinara. Ona je potencirala da nijedna škola na području Vranja neće biti zatvorena, što je jako važno za jug Srbije.

- Skupština grada je donela Odluku o mreži javnih osnovnih škola. To je rezultat maksimalnih napora gradskog rukovodstva da se ne zatvori nijedna osnovna škola. Čak će i u udaljenim seoskim područjima funkcionisati isturena odeljenja. Do 1. septembra treba da stigne konačan stav Ministarstva prosvete, ali do sada nije bilo nijedne primedbe na odluku gradskog parlamenta - rekla je većnica.

Najnovije vesti