Jovanović: Dan vranjskog pozorišta ubuduće će se obeležavati 21. oktobra VIDEO

Dan Pozorišta Bora Stanković u Vranju ubuduće će se obeležavati 21. oktobra, na dan kada je preminuo Borisav Stanković i na dan kada tradicionalno počinje festival Borini pozorišni dani, saopštio je u sredu Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac vranjskog teatra.

"To je već propisano novim Statutom pozorišta.

Dosad je to bio 31. januar, dan kada je u vranjskom teatru odigrana prva pozorišna predstava 1896. godine

Ubuduće će praktično festival Borini pozorišni dani počinjati Danom pozorišta", rekao je Jovanović, obrazlažući ovu promenu.

On je kazao da se u pozorištu trude da, od momenta otvaranja renovirane zgrade, napreduju - umetnički i organizaciono.

Od ove godine uvodi se dodela godišnjih nagrada.

"Najistaknutiji pojedinci iz redova zaposlenih, jedan iz redova umetnika drugi iz tehnike, dobijaće godišnju nagradu kao najuspešniji u toj godini", precizirao je Jovanović.

On je dodao da će se kriterijumi menjati.

"Jedne godine će to biti broj odugranih predstava, druge broj nagrada na festivalima ili ukupan doprinos u toj sezoni, tražiće se ono što je bilo najupečatljivije u datoj sezoni.

Nagrade će se dodeljivati za prethodnu sezonu", rekao je Jovanović.

On je rekao i da će se povodom Dana pozorišta dodeljivati zahvalnice zaslužnijim pojedincima i ustanovama koje su na bilo koji načlin pomagale u radu pozorišta.

"Ove godine planiramo da se zahvalimo svima onima koji su pomogli pozorište u njegovom najtežem periodu - od požara do završetka nove zgrade", rekao je Jovanović.

Prvo obeležavanje novog značajnog datuma za teatar - Dana pozorišta, biće izvedena predstava Autoputem, najavio je Jovanović.

"To je vrlo simbolično, ona je i najstarija sa našeg aktuelnog repertoara, premijeru je imala u sezoni 2011/2012, dakle još pre nego što se desio požar", rekao je Jovanović.

Najnovije vesti