Najavljeni 42. Borini pozorišni dani: Kuda plovi ovaj svet FOTO/VIDEO

Četrdeset drugi Borini pozorišni dani biće održani u Vranju od 21. do 28. oktobra, ove godine pod sloganom "Kuda plovi ovaj svet?", najavljeno je u sredu na konferenciji za medije u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Na svečanom otvaranju, novim pravilnikom festivala, 21. oktobar biće obeležen kao Dan pozorišta i vranjski ansambl će izvesti predstavu Autoputem, čiji tekst i režiju potpisuje Ana Đorđević.

Takmičarski deo Borinih pozorišnih dana počeće predstavom Ko je ubio Dženis Džoplin?, po tekstu Tijane Grumić, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Slede predstave Izbiračica i Kus petlić u izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, pa Rolerkoster u izvođenju Ateljea 212.

Potom će biti izvedeno ostvarenje Poslednje devojčice Pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice i Rat i mir, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

U čast nagrađenih nastupiće Kraljevačko pozorište sa predstavom Crna ovca, u režiji Snežane Trišić.

Selektor festivala je Slobodan Savić.

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović kazao je da je festival Borini Pozorišni dani "najveći praznik pozorišta" u Vranju.

On je saopštio da je ovogodišnji budžet oko 5,5 miliona dinara, od čega najveći deo, oko 3,25 miliona. pokriva Grad Vranje.

"Naša selekcija je bila poznata u junu, a još jednom ću da napomenem da nas od 21. do 28. oktobra očekuju dani koje mnogi ljubitelji pozorišta jedva čekaju.

Glavni program čini sedam predstava, šest u takmičarskom i jedna u revijalnmom programu u čast nagrađenih", rekao je Jović.

Nagrade

Na koncu ovogodišnjeg festivala biće dodeljene lane ustanovljene nagrade sa imenom "Borisav Stanković" i to u pet klategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu. Peta će biti nagrada publike koja nosi ime "Radoslav Radivojević", po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču ovog festivala.

Žiri ovogodišnjeg festivala činiće Biljana Keskenović, glumica Narodnog pozorišta u Somboru, Nataša Poplavska, rediteljka iz Skoplja i Borivoj Radaković, dramski pisac iz Zagreba, najavio je umetnički rukovodilac pozorišta Bojan Jovanović.

Što se tiče pratećeg programa najavljena je Izložba fotografija - 25 godina profesionalnog pozorišta, izložba pozorišnih plakata, promocija izdanja Sterijinog pozorja, promocija knjige Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihailovića i predstava za decu iz seoskih sredina, dodao je Jovanović.

Publika će moći da kupi festivalske karte već od ponedeljka 10. oktobra na biletarnici pozorišta, po ceni od 700 dinara za pojedinačnu predstavu, odnosno 4.200 dinara za komplet ulaznica.

Najnovije vesti