Još uvek bez odluke suda o albanskim filmovima

Još uvek nema odluke suda o tome da li će prikazivanje dva albanska kratkometražna filma producenta Ganija Veselija iz Preševa biti zabranjeno, kao što to traži Više javno tužilaštvo u Vranju.

U vezi s ovim slučajem održano je drugo sudsko ročište u Višem sudu u Vranju, nakon čega je nastavak odložen za 11. avgust, piše portal Bujanovačke.

Glavni pretres je odložen za 11. avgust u 11 časova, zbog pribavljanja dopunskog nalaza i mišljenja Filmskog centra", navodi se u odgovoru suda.

Prvi pretres održan je 20. jula, ali sud tada nije doneo odluku već je ročište odloženo "radi pribavljanja predloženih dokaza".

Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju ranije je predložilo Višem sudu da zabrani prikazivanje kratkometražnih filmova Nevernik i Tišina ubija.

"U mišljenju stručne komisije je navedeno da film Nevernik ne treba prikazivati i javno eksploatisati na teritoriji Republike Srbije, jer film jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije sa ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemiravanja javnosti.

Kada je reč o filmu Tišina ubija, komisija smatra da se sa najavne i odjavne špice filmova moraju ukloniti obeležja nepriznate tzv. Republike Kosovo, kao i da film mora da sadrži istaknutu klasifikaciju za uzrast +16.

Nakon uklanjanja navedenih propusta biće dozvoljeno javno prikazivanje ovog filma", konstatovano je ranije iz VJT.

Spekuliše se da je autor Veseli na prvom pretresu negirao navode tužilaštva da film Nevernik može da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost.

Dodavanje oznake 16+ jedino je što je prihvatljivo za producenta, dok na izbacivanje Republike Kosovo iz špica ne pristaje, navode Bujanovačke.

Filmovi su snimljeni novcem kosovske vlade, koji je raspodeljen preko konkursa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) krajem prošle godine

Najnovije vesti