Još jedan ekološki projekat u vranjskoj gimnaziji

Još jedan ekološki projekat, na kome ove godine vredno rade učenici Gimnazije Bora Stanković u Vranju, zove se "Nemamo plan(etu) B".

Učenica treće godine gimnazije Emilija Stojmenović kaže za Vranje News da je projekat simbolično nazvan, a da je plan da se sprovodi kroz seminare i edukacije za osnovce i srednjoškolce o značaju održavanja urbane životne sredine čistom i uređenom.

- Planiramo, takođe, i akcije čišćenja.

Temelj svega je edukacija, a ciljna grupa su mladi.

Radili smo niz anketa sa građanima na osnovu kojih smo videli koliko je niska njihova svest o značaju ekologije.

Ovaj projekat je upravo osmišljen da podigne svest kod dece i omladine – rekla je Emilija za naš portal.

Projekat "Nemamo plan(etu) B" ima za cilj da očisti i uredi posebne delove grada Vranja i njegove neposredne okoline, dok istovremeno budi ekološku svest kod građana kako bi oni ekološki pravilno postupali u budućnosti.

- Ovaj projekat nastoji da pomogne misiji očuvanja planete Zemlje, jer čak i najmanji gest tokom vremena može da napravi veliku razliku – smatra Emilija.

Jedan od načina edukacije i podizanja ekološke svesti kod mladih je Eko kviz, koji se već tradicionalno održava u Vranju.

Pripreme za predstojeći, dodaje Emilija, uveliko traju.

- Još prošlog leta smo već krenuli sa pripremama, a videćemo kako će se kviz zvati neposredno pred početak njegovog održavanja.

Kada smo krenuli sa organizacijom kviz se održavao na gradskom nivou sa ostalim srednjim školama, ali kasnije smo od odseka Ministarstva prosvete u Leskovcu dobili dozvolu da proširimo takmičenje na ceo Pčinjski okrug.

Težimo ka tome da preraste u republičko takmičenje, jer nam je Eko kviz postala tradicionalna aktivnost i trudimo se da je realizujemo i unapredimo svake godine – kazala je Emilija za Vranje News.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti