Gimnazijalci: Reciklaža jedan od najbitnijih segmenata zaštite životne sredine

Emilija Stojmenović, učenica trećeg razreda Gimnazije Bora Stranković u Vranju, izjavila je za Vranje News da o značaju ekologije i zaštite životne sredine najbolje uči "kroz učešće u projektima, pa je to razlog zašto je i sama učesnica mnogih akcija u okviru same škole".

- Osnovali smo Udruženje Naš svet naša pravila kako bismo mogli da radimo određene projekte i na taj način da dobijemo finansijsku pomoć za njihovu realizaciju.

Svrha postojanja našeg udruženja je unapređenje kulturne emancipacije grada, dece, unapređenje cele naše zajednice na neki viši nivo.

Imamo mnogo oblasti rada, tu su kultura, sport, poboljšanje obrazovnog sistema, turizam, ekologija, zdravlje, humanitarni rad – rekla je Emilija za naš portal.

Ona je, kao i njeni drugari, uključena u realizaciju projekta "Zelena gimnazija".

- Projekat podrazumeva unapređenje životne okoline, kao i dvorište iza i ispred gimnazije.

U pitanju je deo ispred Pedagoškog fakulteta i naše škole koji uređujemo, a projekat uključuje sređivanje letnjikovca i njegovog prilaza gde smo mi napravili i jedan eko-tunel.

U tome su nam pomogla lokalna zajednica, pre svih javna preduzeća Vodovod, Komrad i Parking servis, a i rukovodstvo grada nam je pružilo podršku.

Hteli smo i njih da informišemo jer je u pitanju projekat koji je imao građevinske radove, pa smo zbog toga u celu stvar uputili i gradonačelnika – rekla je Emilija.

Ono što je simbolično za projekat "Zelena gimnazija" je, dodaje, "popločavanje" letnjikovca čepovima.

- U letnjikovcu smo napravili pod od plastičnih čepova.

Na taj način smo ukazali na značaj reciklaže.

Jer, reciklaža nije samo to kada sakupimo otpad i odnesemo ga nekom recikleru koji će ga istopiti, već i kada ponovo upotrebimo nešto što može da se iskoristi – napominje naša sagovornica.

Te čepove društvo iz gimnazije je skupljalo redovno još od 2017. godine.

- U tome su nam pomogle neke kafane, restorani, ali smo i mi skupljali po ulicama, po školama.

Svi ti čepovi nalaze se u našem letnjikovcu i najlepši su deo celog projekta – zaključuje Emilija u izjavi za naš portal.

J. Ristić

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti