Jeremić: Moguća normalizacija života i bez priznanja samoproglašenog Kosova

Vranje/Beograd - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se "može i mora" pronaći način za normalizaciju života svih žitelja regiona, uključujući i za one koji žive na teritoriji južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, kao i da članstvo Prištine u UN "nije preduslov za tu normalnost".

- Ako se u Srbiji promene prilike, verujem da ćemo moći da normalizujemo život u regionu i bez priznavanja nezavisnosti takozvanog Kosova - rekao je Jeremić na predavanju "UN, Srbija i kosovsko pitanje", prenosi Narodna stranka u saopštenju upućenom medijima.

Jeremić je predavanje održao na Univerzitetu u Osaki čiji su koorganizatori bili čuvena Globalna mirovna asocijacija Japana (GPAJ) i kancelarija Akademskog saveta UN u Tokiju (ACUNS – Tokyo).

- Ako neko insistira da je priznanje Kosova preduslov za normalizaciju života, onda ćemo se naći u zamrznutom konfliktu.

Od toga je mnogo bolje da zajedno radimo i napredujemo - dodao je Jeremić.

On je, upitan o mogućnosti da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, odgovorio da je po njegovom mišljenju "taj korak nemoguć".

- Srbija trenutno nije u naročito povoljnoj situaciji, ali ne zbog nerešenog pitanja Kosova već zbog gotovo potpune suspenzije demokratskog poretka u zemlji.

Mi, nažalost, više nismo demokratska država.

Pored Belorusije jedina smo zemlja u Evropi bez opozicije u parlamentu - kazao je Jeremić.

Lider Narodne stranke je ocenio da je jedan od razloga zbog kojih je Srbija "skliznula u sadašnju diktaturu" između ostalog i to što su "naši prijatelji na Zapadu 2008. godine priznali jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova i time zadali težak udarac tadašnjoj demokratskoj vlasti u Beogradu".

Upitan o mogućnosti da problem Kosova i Metohije bude rešen razmenom teritorije Jeremić je odgovorio da bi takvo rešenje bilo izuzetno opasno zbog mogućeg "domino efekta" u regionu i da bi posledice toga mogli da trpe pre svega Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

- Podržavam punu normalizaciju životnih prilika na Balkanu, ali bez priznavanja Kosova kao nezavisne države.

Mislim da naša generacija može da postigne taj cilj - rekao je Jeremić.

Jeremić je 6. avgusta 2013. godine u Hirošimi, kao predsednik Generalne skupštine UN, održao govor na obeležavanju godišnjice atomskog napada na taj grad kao najviši zvaničnik Svetske organizacije koji je to do tada učinio.

- Taj govor je svakako jedna od najznačajnijih stvari u mojoj diplomatskoj karijeri - istakao je Jeremić, a učesnici skupa iz Japana su mu se zahvalili i istakli da je to bilo od istorijskog značaja za njihovu državu.

Na skupu održanom video konferencijskom vezom učestvovali su, između ostalih, bivši ambasador Japana u UN i SAD Cuneo Nišida, visoki predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Satoru Kurosava i predsednik GPAJ Sukehiro Hasegava.

Najnovije vesti