Jelena Buhač Radojčić u SUBNOR-u: Ja sam dete koje je spasila Diana Budisavljević

Jelena Buhač Radojčić, koja je preživela strahote logora smrti Jasenovac i na osnovu čijeg je sećanja napisan scenario za film "Dara iz Jasenovca", posetila je u četvrtak kancelariju Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova (SUBNOR) u Vranju.

U dvosatnom druženju sa članovima udruženja govorila je o strahotama logora, ali i o teškom životu nakon oslobođenja kada se zbog bratstva i jedinstva ćutalo o stradanju i kada preživeli logoraši nisu čak mogli dokazati da su preživeli strahote logora, jer je kompletna dokumentacija o njihovom stradanju bila uništena.

Sam kompleks logora, zgrade i barake u kojima su boravili do temelja je uništen (nije sačuvan poput Aušvica ili logora Dahau), kako je kazala, "na jedan veoma perfidan način tako što je dopušteno stanovništvu okolnih naselja da objekte sruše i iskoriste građevinski materijal kako bi obnovili vlastite razorene kuće".

Na taj način od kompleksa najzverskijeg logora smrti nije ostalo ništa, dok danas samo spomenik "Kameni cvet" opominje svet, i pre svega nas Srbe, da nikada ne zaboravimo, rečeno je prilikom ovog susreta.

Jelena Buhač Radojčić preživela je Jasenovac zahvaljujući Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Deca koju je pokušavala da spasi su bila uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela, a među njima su bili Jelena Buhač i njen mlađi brat.

Vranje je prvi grad u Srbiji koji će joj se u petak, na dan Dianine smrti, odužiti otkrivanjem murala.

Najnovije vesti