Otkrivanje murala u čast Diane Budisavljević u petak

Vranje je prvi grad u Srbiji koji se izradom murala odužuje Diani Budisavljević - velikoj humanitarki i ženi koja je spasila na hiljade dece iz logora u Hrvatskoj i time zadužila sve buduće generacije.

Mural koji je osmislio i izradio umetnik Stefan Stojanović Sleš oslikan je na zgradi između Ulici Ive Lole Ribara i 29. novembra.

Na svečanosti povodom otkrivanja govoriće Jelena Buhač Radojičić, koja je bila jedno od dece koje je Diana spasila iz logora Jasenovac.

Mural će biti otkriven u petak 20. avgusta u 13 sati.

Projekat izrade murala pokrenula je neformalna grupa Ženski solidarni front, a zahtev je podneo Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja.

U gradskom parku sa početkom u 19 sati u petak će biti održan Veliki humanitarni bal.

Diana

Diana Budisavljević (Inzbruk 1891 — Inzbruk 1978), devojačko prezime Obekser (nem. Obexer), humanitarka je austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Deca koju je pokušavala da spasi su bila uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela. Ova akcija je bila jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu. Umrlo je 3.254 dece, tokom spasavanja ili odmah po napuštanju logora, iscrpljeno torturom, glađu i bolešću, dok je 12.082 izbavljene dece preživelo rat. Bila je udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu. On je bio jedan od malobrojnih zagrebačkih Srba pošteđenih ubijanja, proterivanja ili pljačke imovine za vreme NDH. Da bi sačuvala podatke o deci koju je zbrinjavala tokom rata, vodila je kartoteku o njima, s nadom da bi jednoga dana deca mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama.
Imala je podršku uskog kruga ljudi, svi koji su se bavili spašavanjem dece iz logora rizikovali su sopstvene živote.

Wikipedia

Najnovije vesti