Jedna srpsko-albanska priča: Kidnapovani srpski civili iz Donjeg Žapskog (35)

Najvažniji datumi srpsko-albanskih odnosa u periodu posle Slobodana Miloševića su 20. i 31. maj 2001. godine. Najpre je ovog prvog datuma pre dvadeset godina stavljena tačka na oružani sukob, koji je na jugu Srbije trajao nešto više od šest meseci, a potom je 31. maja država uspostavila suverenitet nad delom svoje teritorije koju su za to vreme pod kontrolom držali naoružani Albanci. Ova dva datuma od pre dvadeset godina otvorila su novu stranicu savremene istorije srpsko-albanskih odnosa i trajno obeležili međusobni položaj Srba i Albanaca, ne samo na jugu Srbije. Novinar iz Vranja Radoman Irić, koji se prirodom i karakterom srpsko albanskih odnosa bavi trideset pet godina, upustio se u rizik da nam slikom i rečju, kroz feljton koji objavljivljujemo svakog dana, predoči ključne događaje i ličnosti koje su obeležile srpsko-albansku društvenu scenu od sredine sedamdesetih godina prošlog veka, s akcentom na oružani sukob 2000/2001 godine.

Piše: Radoman Irić

U selu Veliki Trnovac pripadnici OVPMB su 4. marta 2001. godine zarobili četiri civila iz sela Donje Žapsko kod Vranja. Kako je tada saopštio Vladin Pres centar u Bujanovcu, zarobljeni su Suzana Petrović, njena braća Stojanča i Nebojša i njihov komšija Dragan Ilić.Iz štaba OVPMB stigla je informacija da je kod njih, navodno, u automobilu novosadskih registarskih oznaka, pronađena veća količina eksploziva i lakog naoružanja. Oni su Petroviće pritvorili u selu Breznica, mučili ih i prisilili da pred kamerama jedne televizije sa Kosova kažu kako su ih navodno srpske vlasti poslale da miniraju džamiju u Velikom Trnovcu.Rodbina i meštani kidnapovanih Srba demantovali su sve ove navode i tvrdili da su ih naoružani Albanci kidnapovali negde na putu kod sela Oslare, opština Bujanovac. Bilo kako bilo, posredstvom KFOR-a kidnapovani Srbi su posle dva meseca oslobođeni i na Merdarama predati predstavnicima Koordinacionog tela.

U Oraovici nastradala tri vojnika

Samo tri dana kasnije pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca izveli su novu akciju u kojoj su živote izgubili tri pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ). Oni su na seoskom putu, na brdu iznad Oraovice u opštini Preševo, u noći između 6. i 7. marta postavili protivtenkovsku minu, znajući da će tim putem sutradan proći vozilo VJ.Oko 13.45 časova 7. marta vozilo VJ je naišlo na postavljenu minu velike razorne moći. Na mestu eksplozije živote su izgubili Mile Đenadio (1948), Dejan Pavlović (1980) i Vukajlo Lazarević (1973). Pukovnik Vladimir Ristić je na sreću u ovom udesu prošao sa povredama.
Oteta dvojica oficira Vojske Jugoslavije

Pripadnici OVPMB u sektoru Centar, kojem je pripadalo selo Veliki Trnovac, po svemu sudeći imali su ekipu specijalno obučenu za otmice i kidnapovanja. Oni su, sedamnaest dana posle otmice civila iz sela Donje Žapsko, na periferiji Velikog Trnovca izveli novu sličnu akciju.Na prilazima selu Veliki Trnovac oni su 21. marta iste godine zarobili dvojicu oficira Sedmog bataljona Vojske Jugoslavije, vodnike Sašu Bulatovića (1978) i Milojicu Bjelicu (1977).

O nestanku dvojice pripadnika VJ Koordinaciono telo je obavestilo KFOR, Evropsku posmatračku misiju i Evropsku Uniju. Ovaj događaj je uznemirio kako zvaničnike i tako i javnost uopšte. Otmica se dogodila samo dva dana pre prvih razgovora pregovaračkih timova srpske i albanske strane o mirnom rešenju Krize na jugu Srbije.
O sudbini otetih oficira dugo se ništa nije znalo. Kada su posredstvom KFOR oslobođeni i posle skoro trideset dana u Merdarama predati predstavnicima Koordinacionog tela, novinarima su rekli da su da su sve vreme bili u OVPMB zatvoru u Breznici, selu 12 kilometara severno od Bujanovca. Breznicom i zatvorom je komandovao Ljirim Jakupi – Nacista.Predstavnicima Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Bulatović i Bjelica su rekli da su ih Albanci mučili noževima, cevima, kundacima i bezbol palicama. Tražili su im takođe da potpišu izjave da ih je na teritoriju pod komandom OVPMB navodno poslao njihov kapetan sa specijalnim zadatkom.
Nastaviće se...

Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontaktiranja redakcije i odobrenja autora feljtona.

Najnovije vesti