Javna rasprava Ministarstva rada u Vranju: Nulta tolerancija prema nasilju nad decom

Politika Vlade Srbije je nulta tolerancija prema svakom vidu nasilja, izjavila je u Vranju dr Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je u ponedeljak, govoreći na javnoj raspravi o Predlogu Strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine (sa dvogodišnjim Akcionim planom), kazala da je ova strategija pripremljena uz podršku UN, odnosno UNICEF-a, a da su na njoj "radili najveći stručnjaci iz oblasti dečjih prava, akademska zajednica i civilni sektor".

- Pitanje nasilja i ljudskih prava je pitanje cele društvene zajednice, a na nama je, da uz međusobnu saradnju i koordinaciju sprečimo svaki vid nasilja i stvorimo ambijent u kojem će deca imati srećno, bezbrižno i zdravo detinjstvo - rekla je Božovićeva.

Na skupu je rečeno da strategiju, po zaključku Vlade Srbije, sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te da je posle Beograda, Novog Sada, Užica i Novog Pazara Vranje peti grad u kojem se održava javna rasprava.

Obraćajući se učesnicima javne rasprave gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da deca "moraju imati zaštitu i sigurnost, uz puno poštovanje njihove ličnosti i individualnosti".

- Neophodna je sinhronizovana aktivnost sistema socijalne zaštite, policije, pravosudnog, zdravstvenog, obrazovno-vaspitnog sistema zaštite i udruženja građana.

U skladu sa državnim dokumentima u ovoj oblasti Grad Vranje je pre dve godine usvojio Lokalni međusektorski sporazum o međusektorskoj saradnji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na području grada.

Svrha sporazuma je osiguravanje uslova za delotvoran rad nadležnih tela, a s ciljem unapređenja zaštite dece.

Mi ko lokalna samouprava dajemo punu podršku ovoj strategiji i aktivno ćemo biti uključeni u njenu realizaciju - potencirao je Milenković.

Javnoj raspravi prisustvovao je i Zoran Antić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Gradske uprave Vranja, većnici i predstavnici socijalnih službi i drugih ustanova iz ovog resora.

Najnovije vesti