Izveštaj eko aktivista o kvalitetu vazduha: Ekstremna zagađenost u Vranju

Desetodnevni presek sa mernih stanica koje su u Vranju na više lokacija postavili aktivisti dva udruženja građana - B'š prirodno i Eko Surdulica - pokazuje da je "vazduh u Vranju ekstremno zagađen", te da se "naš grad nalazi u vrhu liste gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji".

U zajedničkom pisanom saopštenju ova dva udruženja potencira se da je najzagađeniji deo grada Donje Vranje.

"Tamo za deset dana nije zabeležen nijedan jedini sat čistog vazduha.

U centru grada bilo je svega četiri sata čistog vazduha, u naselju Tekija pet, u Oglednoj stanici deset, u Balinovcu 20, a u Ćoški 27 časova čistog vazduha za 10 dana, odnosno 240 sati", navode iz ovih udruženja.

Zagađenost vazduha, podsećaju, meri se u mikrogramima po metru kubnom vazduha, odnosno meri se prisustvo suspendovanih čestica (PM) većih od 2,5 mikrometra.

"U periodima najveće zagađenosti u Vranju vrednosti su se kretale i do 700 mikrograma po metru kubnom vazduha što je 15 puta više od maksimalno dozvoljene količine čestica vazduha bezbednog po zdravlje", upozoravaju ekološki aktivisti dva udruženja.

Prema Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine smatra se da je vazduh opasan po zdravlje ako su vrednosti zagađenog vazduha veće od 100 mikrograma po metru kubnom vazduha, podsećaju oni.

"U takvim slučajevima nema otvaranja prozora, treba izbegavati aktivnosti na otvorenom i potrebno je nositi gas maske na otvorenom.

Nažalost, ovakvi dani su najčešći u našem gradu o čemu govori tabela broja prosečnih dana (u procentima) svrstanih u nekoliko kategorija zagađenja", poručuju.

Tabela koju uz izveštaj objavlju B'š prirodno i Eko Surdulica pokazuje da, kako se navodi, "dana sa vazduhom bezbednim po zdravlje u proteklom periodu gotovo da nije ni bilo".

"Izuzetak je Balinovac gde je zabeležen jedan 'zeleni dan', dok u ostalim gradskim naseljima nije bilo dana sa čistim vazduhom, kao ni dana sa prihvatljivim vazduhom", navodi se između ostalog u saopštenju.

Oni navode da su zagađivači u najvećoj meri domaćinstva, toplane, fabrike i izduvni gasovi automobila.

"Prema Uredbi za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha nadležni organi su dužni da obaveštavaju građane o stepenu zagađenosti vazduha.

Toga u Vranju, nažalost, nema", zaključuje se u saopštenju.

Najnovije vesti