Izvozne takse: Mustafa od Vlade Kosova traži pozitivnu diskriminaciju

Nekadašnji predsednik opštine Preševa Ragmi Mustafa izjavio je da će u narednim danima tražiti od vlade u Prištini da ukloni porez od 100 odsto za proizvode albanskih kompanija u Preševu.

- Tražimo od Kosova da izvrši pozitivnu diskriminaciju i da se albanska preduzeća sa svojim proizvodima na tržištu na teritoriji Kosova uklone sa ove liste, ili iz ove obaveze poreza na 100 odsto kako bi preživeli.

Tražimo ukidanje ovih mera za preduzeća Albanaca koja posluju sa obe strane administrativne linije, jer im to izaziva poteškoće - istakao je Mustafa i dodao da većina albanskih preduzeća u Preševu ne prodaju robu na srpskom tržištu, već na Kosovu.

- Baš kao što je Vlada Srbije zabrinuta za Srbe na Kosovu, trebalo bi da je Priština zabrinuta za Albance u Preševu.

Vlada Kosova se ne zanima za poslovanje u Preševskoj dolini.

Očekujemo da je pitanje dana kada će preduzeća iz Preševa biti oslobođena ovih taksi - kazao je Mustafa, a preneo portal Klan Kosova.

SOLID IZ SUVE REKE SE OKREĆE EU

Špejtim Kuki, izvršni direktor preduzeća "Solid", kompanije iz Suve Reke sa KiM koja posluje u Preševu, izjavio je da podržava odluku Prištine, ali da će od srede "prestati da izvozi robu na Kosovo i da će robu slati u zemlje Evropske unije".

Kuki je dodao da je odluka o taksama "vrlo dobra u patriotskom aspektu, ali u drugim aspektima ne, jer fabrika u Preševu radi za potrebe fabrike na Kosovu".

Najnovije vesti