Kamberi: Jug Srbije izuzeti od naplate izvoznih taksi

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi zatražio je od Vlade Kosova da od izvoznih taksi, uvedenih na robu iz Srbije, izuzme firme koje posluju u tri opštine na krajnjem jugu Srbije.

- Ranije sam uputio dopis premijeru Kosova, da izuzme firme koje posluju u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa zbog nerazvijenosti i nepovoljne ekonomske situacije kod nas.

Ove firme su ekonomski slabe, imaju tržište prema Kosovu i sve to treba sagledati - rekao je Kamberi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Odgovor iz kabineta premijera Kosova nije stigao, pa predsednik opštine Bujanovac za sledeću nedelju najavljuje put u Prištinu, kako bi dobio preciznije informacije kako će se i prema kome sprovoditi nova odluka o povećanju taksi na 100 odsto.

Kamberi se Prištini obratio još početkom meseca, kada je doneta odluka o uvođenju taksi od 10 odsto na uvoz Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Svaki novi sukob i tenzije između Srbije i Kosova direktno se odražavaju na svakodnevni život ovdašnjeg stanovništva - kaže predsednik opštine Bujanovac Kamberi, ukazujući i na protivljenje Beograda da Kosovo bude deo međunarodnih organizacija.

- Posle svakog podizanja tenzija imamo pojačano prisustvo žandarmerije ili imamo kampanje koje se sprovode protiv Albanaca uopšte, a onda se odražava direktno i kod nas - rekao je Kamberi.

Najnovije vesti