Izložbu slika i ikona Vreme života od utorka postavlja Galerija Narodnog muzeja

Izložba slika i ikona Vreme života autorki Minje Poljak i Anđele Mujčić biće otvorena u utorak 14. decembra u 19 sati u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Organizator izložbe je Galerija Narodnog muzeja u Vranju.

"Istina je jedna, samo su različiti putevi dolaska do nje....

U susret različitosti, umetnice Ađela Mujčić i Minja Poljak u svom radu opisuju puteve traganja za (ličnom) istinom.

Kroz autentičan stvaralački proces one se tematski povezuju i prepliću u prostorima duše, duha, duhovnosti i potrebe za dubljim dodirom sa sobom i svetom oko sebe.

Ovi intimni procesi unutrašnjih bića, oblikovani u vizuelne forme, pričaju nam priče o dva sopstva", navodi se u najavi izložbe.

Anđela Mujčić traga za smislom postojanja u izolovanoj sferi stvarnosti.

"Ona otkriva i aktivira nove prostore koji se nalaze izvan ordinarne istine, zasnovane na slojevima ličnog iskustva i promišljanja.

Anđela se okreće sebi suočava sa sobom i vizuelno izražava novu sebe, obraćajući se u prvom licu.

Umtnička ličnost Anđele Mujčić prepoznaje se u stalnim istraživanjima u okviru savremenih umetničkih praksi, kojima nam pokazuje konstantnu potrebu za ličnim i umetnički preispitivanjem.

Pored autentičnih tema, Anđelino stvaralaštvo karakteriše i izbor tehnike izražavanja - svaka figuralna forma je samostalna, izdvojena isecanjem sa drvene osnove i funkcioniše kao nezavisni slikarski objekat u prostoru", navodi se u katalogu koji prati izložbu.

S druge strane, Minja Poljak polazi od dogme, utvrđene istine u koju unosi lični odraz direktnog kontkta sa religijskim pojmovima i kontekstima.

"Postojanje određuje u odnosu na datost, iz čega proističe likovno obraćanje u trećem licu...

Minja Poljak je umetnica koja se bavim likovnim istraživanjem na ikoni sa akcentom na eshatologiji koje nastaju u istraživačkom procesu unutar njenog doktorskog umetničog projekta.

Trudeći se da nađe nove kombinacije na polju boje, svetlosti, kompozicionih rešenja i sižea, sa naglašenim nimbusima i tekstom kao nečim što bi trebalo da bude suštinski važno, istovremeno nastoji da ispoštuje pravoslavno predanje koje se pred ikonu, kao posebnu vrstu slike, postavlja.

Ključni izražajni faktor je specifična upotreba palete (savremenih pigmenata) koja omogućuje ikonama da budu prepznatljivije oku savremenog posmatrača.

Pribegavajući ideji da ikonopis treba da se razvija u jeziku savremene umetnosti, suočavajući ga sa rešenjima koja ruše konvencionalna očekivanja, krše norme i ograničenja o tome kako bi tradicionalna ikona trebalo da izgleda, u svom radu ne izbegava modernu umetnost, već uključujem ono što joj se nudi kao kompatibilno u principima tradicije živopisanja, navodi se u katalogu.

Izložba Vreme života izabrana je na izlagačkom konkursu Galerije Narodnog muzeja u Vranju objavljenom 2020. godine.

Finansijski je podržana od Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Godišnji program GNM Vranje za 2021. godinu".

Izložba će, zbog zauzetosti Galerije NM biti postavljena u Galeriji Narodnog univerziteta Vranje.

O autorkama

Minja Poljak rođena je 1991. godine u Beogradu. Diplomirani je scenograf i master likovni umetnik. Trenutno na drugoj godini doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti na odseku primenjeno slikarstvo. Dobitnik Dositejeve stipendije kao predstavnik Univerziteta umetnosti u Beogradu sa prosečnom ocenom 10. Redovan je član ULUPUDS-a. Učestvovala na tri samostalne i mnogim grupnim izložbama u Beogradu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Kragujevcu, Kovinu, Velikoj Plani, Rijeci, Osijeku, Ulmu... Autor je scenografija za više kratkometražnih filmova i muzičkih spotova. Bavi se profesionalnim radom u pozorištu u oblasti scenografije i kostimografije i "savremenim" ikonopisom.

Anđela Mujčić rođena je 1981. godine u Nišu. Završila je srednju umetničku školu u Nišu, smer-dizajn tekstila 2000. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu 2005. Specijalizirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. gde je i doktorirala. Zaposlena je na Fakultetu umetnosti u Prištini - Kosovska Mitrovica. Radi kao docent na slikarskom odseku.

Najnovije vesti