Izložbe: Fotorealistični portret mladog vlasotinačkog slikara Jovana Spasića (FOTO)

U Galeriji Narodnog univerziteta otvorena je izložba crteža mladog vlasotinačkog umetnika Jovana Spasića pod nazivom "Nemoguće bekstvo".

Istoričarka umetnosti Sana Milićević, u katalogu za ovu izložbu, navodi da su Spasićevi crteži "nastali u istraživačkom postupku koji kombinuje tradicionalne slikarske tehnike (akril, uljani pastel) i eksperimentisanje sa crtačkim i teksturama specifičnih materijala (vazdušna folija, linorez).

- U osnovi svakog rada je crtež subjekta koji se pojavljuje na slici u vidu urezivanja u pastozni nanos boje.

Kroz grupisanje, kretanje i repeticiju solitarne figure/portreta, slojeviti i kompozicioni sklopovi grade likovno ubedljiv iskaz blizak kolažnom.

Spasić na originalan način integriše monohromatske, gotovo fotorealistične portrete sa iskustvima apstraktnog ekspresionizma i pop-arta, gradeći nov kontekst i aludirajući na izloženost savremenog čoveka različitim izazovima aktuelnog oruženja - navodi Milićevićeva.

Istražujući temu individualnog, dodaje Milićevićeva, Spasić nam zapravo "sugriše kako je lice često maska, kompromis".

- Uloga koju ima portret u predstavljanju pojedinca duboko je društvena i uglavnom je teško otkriti šta je stvarno individualno u nama.

Ipak, svako značenje ispisano je na licu i nemoguće je pretvarati se da ne postoji, pa je bekstvo nemoguće.

Pravi izazov u radovima Jovana Spasića leži u ovoj kontradikciji - piše Milićevićeva.

BIOGRAFIJA

Jovan Spasić rođen je 18. jula 1993. godine u Leskovcu, gde je završio i srednju umetničku školu. Diplomirao je 2016. godine na slikarskom odseku Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Bratislava Basića, kod kojeg je završio i master studije. Samostalno je izlagao deset puta. Učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama.

Najnovije vesti