Izložba povodom 62 godine vranjskog Arhiva: Slika grada u dokumentima FOTO

Izložba Dogodilo se pre jednog veka, priređena povodom obeležavanja 62 godine od osnivanja Istorijskog arhiva 31. januar, otvorena je u petak u Vranju.

V.d. direktor ove ustanove Nenad Jović kazao je da Arhiv u Vranju prikuplja, čuva, štiti i sređuje, a od ove godine i digitalizuje vrednu arhivsku građu i omogućava njeno korišćenje u naučne i druge svrhe.

Danas se u Istorijskom arhivu u Vranju čuva 330 fondova i 8 zbirki, sa preko 3.000 metara dužnih arhivske građe.

Veći deo građe je iz druge polovine 20. veka, dodao je.

"Istorijski arhiv doprinosi oblikovanju naučno zasnovane slike o prošlosti našeg okruga.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja", podsetio je Jović.

Govoreći o detaljima izložbe, arhivistkinja Bojana Mitrović (koja je postavku pripremila sa Brankom Janačković, arhivskom savetnicom, te Branislavom Stojković i Draganom Stanisavljević, višim arhivistkinjama) rekla je da je cilj izložbe da se pomoću dokumenata i fotografija dočara život običnih ljudi u Vranju 1923. i 1924. godine.

"Obuhvaćena su politička, privredna, kulturna, verska, sportska i druga dešavanja, ilustrovana na 30 panoa, koji sadrže 136 dokuemanta u najvećem delu iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva u Vranju", rekla je Mitrović.

Prilikom otvaranja izložbe, prisutne su pozdravili potomci Riste Simonovića, nekadašnjeg direktora arhiva, koji su saopštili da su odlučili da porodičnu arhivsku građu predaju ovoj ustanovi.

Od nje će biti formiran Arhivski fond Katarine i Riste Simonovića.

"Mi smo već deo dokumentacije ustupili Arhivu, a u narednih nekoliko dana ustupićemo ostatak građe.

Reč je o knjigama - beletristici, srpskoj i svetskoj književnosti, brojnim istorijskim knjigama, novinama i časopisima, čak izuzetno retkim iz vremena okupacije.

Takođe su tu brojne fotografije, društveno-istorijski dokumenti među kojima i oni o znamenitim Vranjancima i druga građa.

Ovim činom ispunićemo roditeljsku želju", rekao je Tomislav Simonović, sin onih po kojima će navedeni arhivski fond nositi ime.

Izložba dokumenata i fotografija biće otvorena do 30. aprila.

Ilić: Značaj Arhiva nemerljiv

Milan Ilić, zamenik gradonačelnika Vranje, rekao je otvarajući izložbu da je značaj postojanja istorijskih arhiva, koji brinu o arhivskoj građi i dokumentaciji u njihovim depoima - nemerljiv.

"Na ovaj način štitimo našu prošlost od zaborava i promovišemo kulturno nasleđe. Arhivska građa je dragoceno kulturno blago i zbog toga se posebna pažnja mora posvetiti njegovom očuvanju. Saradnja lokalne samouprave i JU Istorijski arhiv 31. januar je na izuzetnom nivou. Grad Vranje će, kao i do sada, uvek podržati inicijative ove ustanove i pružiti potrebnu podršku i pomoć", kazao je Ilić.

Najnovije vesti