Izložba o 145. godišnjici dolaska ruskih dobrovoljaca u petak u organizaciji Gradske bibilioteke

Izložba Povratak generala - 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca, autora prof. dr Alekseja Timofejeva, biće otvorena u izložbenom prostoru Pozorišta Bora Stanković u Vranju u petak 11. februara u 18 časova.

Izložba u organizaciji Biblioteke Bora Stanković u Vranju predstavlja skenove dokumenata iz lične arhive M. G. Černjajeva, koja se čuva u Odeljenju pisanih izvora Državnog istorijskog muzeja u Moskvi (GIM), rekao je za Vranje News Zoran Najdić, direktor biblioteke.

Skenovi važnih ilustracija (fotografije, karte i litografije) takođe su iz ovog muzeja.

"Izložbu dopunjuju ilustracije iz privatne zbirke ruske štampe (ČS), čiji se primerci mogu videti u originalu i u obliku skenova.

Prilikom izlaganja korišćen je stari kalendar, osim za određene važnije događaje, kod kojih su navedeni datumi prema starom (i prema novom) kalendaru", navodi se u najavi izložbe.

Upravo 11. februar je odabran za otvaranje zbog toga što je na taj dan u Beču 1901. godine preminuo kralj Milan Obrenović, oslobodilac Vranja 31. januara 1878. godine, posle viševekovnog ropstva pod Turcima.

"Kralj Milan vladao je Srbijom od 1868. do 1889. godine.

Tokom njegove vladavine vođeno je više ratova, a Srbija je stekla međunarodno priznanje odlukama Berlinskog kongresa od 13. jula 1878. godine.

Vranje postaje sastavni deo teritorije nove i mlade Kneževine Srbije", podseća se u najavi izložbe.

Ruska delegacija u Vranju

Organizacija ove izložbe u Vranju imaće i svoje prateće sadržaje. Ruska delegacija, koju će činiti činiće zvaničnici Ambasade Ruske federacije u Srbiji, direktor i pomoćnici Ruskog doma u Beogradu, na putu ka Vranju obići će Crkvu Svete Trojice u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca, gde se nalaze posmrtni ostaci pukovnika Rajevskog. U Vranju je tog 11. februara planiran prijem kod zamenice gradonačelnika Vranja Zorice Jović i predsednika Skupštine grada Dejana Tričkovića, obilazak i polaganje venaca na spomenik Kubaskoj kozačkoj diviziji 1921-1925 u selu Korbevac (spomenik vojnim emigrantima iz Rusije; reč je o oko 5.000 pripadnika ove divizije koji su sagradili tzv. Ruski put na potezu Vranje - Bosilegrad, preko planine Besne kobile, gde je veliki broj oficira i vojnika preminuo). Ruska delegacija obići će i spomenika general-majoru Vasiliju Longvinovu na Šapranačkom groblju u Vranju, odati mu počast i položiti vence. Biće za rusku delegaciju i ostale zvaničnike organizovan prijem u Gimnaziji Bora Stanković gde je planiran razgovor sa direktorkom, nastavnim osobljem i đacima koji uče ruski jezik, te obilazak Ruskog kutka u zgradi gimnazije. Delegacija će obići i Saborni hram Svete Trojice u Vranju, a naklon obilaska primiće ih u Eparhijskom dvoru domaćin episkop Pahomije.

Pored Gradske bibilioteke u Vranju i Grada Vranja organizatori izložbe su Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo kulture Rusije, Istorijski muzej Srbije, Državni Istorijski muzej iz Rusije i Ruski centar za nauku i kulturu Ruski dom u Beogradu.

Inicijator je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje će predstavljati državni sekretar iz Vranja Zoran Antić.

Izložba će moći da se pogleda do 18. februara.

Černjajev - Aksakov - Rajevski

Izložba Povratak generala - 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju svečano je otvorena septembra prošle godine u Istorijskom muzeju u Beogradu u okviru Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji. Postavku čine digitalizovani materijali iz zbirke Državnog istorijskog muzeja – fotografije iz albuma Uspomene iz Srbije, nagrade dobrovoljcima, lične zabeleške i prepiska predvodnika ruskog dobrovoljačkog pokreta generala Černjajeva sa organizatorima pokreta Ivanom Aksakovim i Nikolajem Rajevskim.

Najnovije vesti