Izložba knjiga o antifašističkom ustanku: Pedeset tri svedočanstva o slobodi FOTO/VIDEO

Izložba izabranih knjiga iz fondova Gradske biblioteke Bora Stanković u Vranju, koje se odnose na antifašistički ustanak na ovom području, otvorena je u ponedeljak 5. jula u holu biblioteke.

Postavka u organizaciji ove biblioteke i Gradskog odbora SUBNOR-a priređena je povodom obeležavanja 4. jula 1941 – 80 godina od antifašističkog ustanka naroda Srbije.

Knjige i serijske publikacije su iz fondova stručnog, zavičajnog i odeljenja periodike i vezane su za ustanak u Vranju i Srbiji, rekao je direktor biblioteke Zoran Najdić.

"Biblioteka je povodom obeležavanja ovog važnog jubileja priredila izložbu koja upravo tematizuje i podseća na datum kada je u Beogradu održana sednica Politbiroa centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na čelu sa Josifom Brozom Titom, na kojoj je doneta odluka o podizanju ustanka protiv fašista i njihovih pomagača", rekao je Najdić.

Izložbu je svečano otvorio potpredsednik Gradske organizacije SUBNOR-a Vranja Miroljub Stojčić, arhivski savetnik u Istorijskom arhivu "31. januar" u Vranju.

"Svake godina na ovaj dan moramo se sa dužnim pijetetom sećati žrtava stradalih i antifašističkoj borbi.

Ovo je još jedna prilika da se istakne da su sloboda i antifašizam večne i neporolazne vrednosti koje je srpski narod uvek negovao.

Time smo trajno zadobili poštovanje čitavog čovečanstva", rekao je Stojčić.

Najmonstruozniji plan sila osovine bilo je "uklanjanje rasno, rodno, verski i politički neprihvatljivih ljudi, ali i uništavanje celih naroda, pre svih Jevreja i Slovena", dodao je on.

"Masovno deportovanje, streljanje, plansko ubijanje u logorima imalo je za posledicu smrt oko 75 miliona ljudi.

Tu valja naglasiti da su skoro 40 miliona stradalih civili", dodao je Stojčić.

Autorke izložbe Aleksandra Antić i Maja Stevanović odabrale su 53 naslova.

Potpisuju ih autori poput Živojina Nikolića Brke, Miodraga Mitrovića, Aleksandra Trajkovića, Jovana Manasijevića, Miodraga Pešića, Josifa Trajkovića i drugih.

Komentari

Ovu izlozbu treba dopuniti knjigama Anastasijevic Sinise "NOB iz Pcinje" koje brane na taj nacin manastir Prohor Pcinjski i sve lepote drzave Srbije olicene u priridi Pcinjskog kraja, divljina i manastirska tisina koju remeti zubor reke Pcinje.

Najnovije vesti