Izložba Jovane Stojanac: Vibracije koje dopiru do metafizičkog u nama FOTO/VIDEO

Korpus motiva koje ja obrađujem tiču se puta i smisla ljudske duše, u svetu koji nama nije vidljiv, ali ga svi osećamo, rekla je na otvaranju samostalne izložbe slika u Vranju umetnica Jovana Stojanac iz Šapca.

Njen ciklus pod nazivom Putem suštine: kontemplacije, sa 16 slika i ukupno 21 radom u tehnici ulja na platnu, akvarela i crteža, "sagledava motiv akta u različitim idejnim rešenjima", konstatuje Branka Milutinović u prigodnom tekstu koji prati katalog za ovu izložbu.

Najčešće su to figure žena u sedećem položaju, zagledanih u daljinu, ili žena koje lebde.

Ti autentični prikazi akta pružaju osobenu atmosferu tihovanja, otkrivajući kontemplativnu i medidativnu stanu njenog duha koji teži spokoju, daleko od banalizacije i komercijalizacije telesnosti danas", podvlači u tekstu Milutinović.

Autorka Jovana Stojanac kazala je na otvaranju da nije prvi put u Vranju, ali da premijerno samostalno izlaže u jednom od vranjskih galerijskih prostora.

Sadržaji koji čine njeno trenutno stvaralaštvo, dodala je, mogu se podeliti na dva nivoa - duhovni i psihološki.

"Oba su usmerena ka promatranju procesa koji se odvijaju pri razvoju ličnosti i duše kao celine", kazala je Stojanac.

Otvarajući izložbu, upravnica Galerije Narodnog univerziteta Jovana Nastić kazala je da joj je drago da je galerija bila poprilično ispunjena ovim povodom.

"Jovaninu izložbu koja nosi naziv Putem suštine: kontemplacije ja bih nazvala duhovnim opažanjem uzvišene lepote", rekla je Nastić.

Jovanina slika je tu, kako se naglašava u katalogu, "da se umetnica poveže sa svojim osećanjima i emocijama, da spozna sebe i svoju dušu, da se seća snova, ali i da sanja svoj nedosanjani san".

"Jovana traži slobodu izraza i igru u stvaralaštvu, gde suptilne vibracije poetskog dopiru do onostranog i suštine, do onog dubljeg, metafizičkog sloja u nama", konstatuje autorka pratećeg teksta iz kataloga.

Pored slikarstva, Jovana Stojanac bavi se i drugim likovnim disciplinama poput grafike, mozaika, digitalnog slikarstva, dizajna, crteža, fotografije, murala i performansa.

Ljubitelji umetnosti u Vranju izložbu će moći da pogledaju do 20. marta.

Profil

Jovana Stojanac rođena je 1992. godine u Šapcu. Nosilac je Vukove diplome. Godine 2010. godine diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Vlada Raičića. Stekla je zvanje diplomirani likovni umetnik. Za zvanje master likovni umetnik – slikar diplomu je stekla na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Radomira Kneževića. Profesionalno radno iskustvo dopunjavala je pedagoškim radom u srednjoj školi, kao i rukovodilačkim radom u Narodnom muzeju u Šapcu do marta 2022. godine. Učestvovala je na 45 grupnih i 3 samostalne izložbe.

Najnovije vesti